地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:16390    回應:2
文亮言

加息通脹仍在,銀行執笠就救唔返

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2023年3月20日

  有老友同我講,美聯儲局今次應該加息壓通脹,抑或減息救銀行,真係好似沙士比亞所講,To be or not to be ,我認為今次有兩個主題,不是生存抑或毀滅,而是一死一生,就算用到大文豪的說話,都唔係幾正確,不如聽下一個新寡文君心底說話。

  話說有一個女人剛剛死了老公,在守孝期間,佢老公條屍仍然放在靈堂,聽到外面有人叫賣禾蟲,於是連孝服都唔脫走去買禾蟲,有親友話佢大逆不道,新寡文君話夫死夫還在,禾蟲過造恨唔返,親友無話可說。

  鮑威爾現在不是否應該繼續加息壓通脹的問題,如果係,當然可以用To be or not to be ,但現在是繼續加息壓通脹抑或減息救銀行,有兩個主題,用To be or not to be 就唔係幾貼題,應該好似新寡文君話,加息通脹仍在,銀行執笠就救唔返,所以,減息是最正確做法。

  現在美國通脹率6%,美聯儲局的目標是2%,就算每次議息減0.5%,都要經歷8次議息,大約到明年今日才可以達到目標,試問屆時有幾多美國銀行已執了笠,我相信數都數唔晒,雖然有人話,美國有5000間銀行,執3、500都冇問題,如果有這個想法就大件事,只要執多幾間,美國銀行系統就會崩潰,冇人會信美國銀行,咁就大件事,而事實上就算美國減息,都未必可以將通脹壓落去,既然不一定成功的事,點解一定要做。

  有人會質疑,減息是否可以救銀行,老實說,世事無絕對,不過機會很大,因為現在出事的美國銀行都是買了很多低息美債,在美聯儲局暴力加息之下,那些美債虧損甚大,如果美聯儲局暴力減息,那些銀行就可以逃出生天,如果美聯儲局唔想減息,又想救銀行,都有一個不可行的辦法,就是以面值回購所有低息美債,既然早知道是不可行,不如積極考慮暴力減息,正是即使加息通脹仍在,銀行執笠就救唔返。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 劍聖 2023-03-20 19:25:29
銀行自己投資失誤而倒下,不應該救,相反要拉高層去坐監
3. usb 2023-03-21 01:03:17
救的話只會助長下一個危機