地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:6130    回應:4
文亮語

去英國搵到食,買到樓才彈香港

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年9月20日

  今日中午時有同事話今晚要去食餞行宴,有一個平時牙擦擦的朋友以BNO拿去英國,而條友早已賣了香港樓而轉買英國樓,仲有多少積蓄,可以慢慢搣,今晚一定有佢講,冇人講,同事問有何對策。

  其實沒有必要用什麼對策,那些能夠在英國買樓的BNO拿,都是在香港賺到錢買到樓,現在離開是個人選擇,但唔知點解,梗係要講到香港對唔住他們,我亦曾經試過有一個移民去英國的年輕朋友話香港已死,我仲唔走他日一定會被人清算,我話唔好講咁多,去到英國搵到食,買到樓再同我講。如果搵唔到食,洗晒由香港帶去的錢,想回流也不能,所以說話唔好講到咁盡。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 自我陶醉 2022-09-20 18:12:41
計我話,生於斯,長於斯,其實搵唔搵到食,都唔需要彈香港,現階段講變好變壞都太主觀,對個人嚟講,對生活方式變化嘅感覺,只有合唔合適,沒有對錯,客觀環境改變,人嘅決定自然會改變,所謂合則來,不合則去。 

好唔好亦唔係靠把口講就得,要用眼、用時間、用客觀事實比較,完全無需口舌之爭。 既然餞得咁勉強,不如唔好去,好似大家立定架撐準備開片咁,食完都背脊骨落,盞係傷感情,嘥錢、嘥時間、嘥氣。 哈哈哈!

2. 一元 2022-09-21 07:56:13
問題出於西毒入侵“文明強迫症”,

白右:一定要跟我的文化,信我一神,要清洗其他文化。 包括种族滅绝,所有手段。

白左:如之前的環保少女。要一切屈服在“環保標签”,屁股无盖印,就是不文明。

一直強調西人文化,基本上仍是“生番”,未進化。
4. 引刀一快 2022-09-22 09:31:14
灣元,點解啲生番一直咁困擾你呢?
5. 一元 2022-09-22 10:41:57
被ngo思想引刀,似乎困擾你多的。

我對所謂西鬼吹嘘的文明,都當笑話。 特别是冇爺教…