地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:11370    回應:0
文亮言

一Q清袋的基本條件與作用

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2023年2月27日

  星期五晚收到發展商一個訊息,四隻字「一Q清袋」,我立刻回覆恭喜恭喜,大家可能唔知道,要做到一Q清袋是要有一些基本條件,否則,係人都會話,只要減價,便可以做到一Q清袋。

  首先,所有老闆都唔鍾意一Q清袋,因為一Q清袋代表賣樓主管開價仍然未去到盡,如果去盡就唔會一Q清袋,賣到八成已經好好,所以,第一個條件就是要有一個好大方的老闆,最低限度唔好將一Q清袋變成一個十惡不赦的罪,否則,即使今次一Q清袋,下一次都唔會再發生,售樓主管唔敢俾一Q清袋再發生。

  第二個條件很怪,就是市況淡靜,但市場有強勁購買力,有人質疑,點解要市況淡靜,如果市況熾熱,試問售樓主管點敢低價開售,就算賣唔到都唔緊要,老闆又唔會鬧,遲幾個月賣得仲貴,市況淡靜,老闆才會接受低價發售,不過,亦要市場有強勁購買力才可以一Q清袋,至於點知道市場有強勁購買力,這點就要靠經驗,仲要加一點信心,經驗經常都是提出負面因素,如果沒有信心,就幾時都唔敢賣樓,而事實上樓市已經淡靜了一段時間,成交量不足正常一半,如果有信心就會認為樓市積聚了一批購買力,立刻開盤。如果沒有信心,就會認為香港人冇錢買樓,唔敢開盤,所以,強勁購買力是要用信心求證。

  另一個條件就是出售單位的售價是差不多,如果發展商刻意調低幾個單位售價,做成大幅超額認購,最後可能適得其反,大多數買家打算買那些超平單位,如果見到已經售出,他們便會放棄選購,結果不但不會一Q清袋,甚至成績甚差。

  一Q清袋的作用當然是刺激樓市,但如果發展商為求豐厚利潤,其他樓盤開價非常進取,很容易撲滅樓市剛剛燃起的焰。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼