地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:15581    回應:3
敢說亮話

茶餐廳亂話(1324)借三十萬還二萬

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年2月10日

  今早去到茶餐廳,有熟客請食早餐,因為有一批陳年舊債,欠債人主動還銭俾佢,咁開心,我一定戥佢高興,早餐就卻之不恭。

  客人債仔走了之後,客人媽媽聲,佢話債仔的確是還債,不過借了三十萬,現在只還二萬二,仲要分一年還,我問客人債仔是否姓鮑,客人很奇怪問我點知,客人可能唔知道,美聯儲局鮑威爾也是一樣,發了三十萬億債,現在只買回二萬二,仲要分一年買,雖然買咁少,但持有美債的人仍然要對美聯儲局千多萬謝。

  我同客人講,不是潑他冷水,他的債仔還了幾次之後又會再借,這是美聯儲局的技倆,客人話根據以往紀錄,他的債仔的確如此,否則就唔會去到三十萬咁多。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. . 2022-02-10 17:34:06
是否如果債主只能將D債賣來賣去,咁如果萬一D債如恒大債咁,跌到一折都冇,咁債仔大可開印鈔機買回,係咁債仔真係冇得輸?

2. 十一哥 2022-02-10 21:07:47
以前仲要開機印.而家就篤手指得嘞,完宇宙…即係信就信..不信就毛都冇條。
3. 引刀一快 2022-02-10 22:26:15
十一仔,入到元宇宙,你就可以回復青春,到處溝虛擬鬼妹,啱嗮你呢類用口用手指就係一切嘅人。

元宇宙歡迎你。