地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:17403    回應:3
敢說亮話

茶餐廳亂話(1216)識的人唔講,但又唔准唔識的人講

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年10月7日

  今早去到茶餐廳,有做教師的年輕客人問我,如果他在堂上要問問題,應該搵一些他認為識得的同學回答,還是搵一些唔識同學,他在學校與其他教師討論,兩方面都有人贊成。

  我用一個實例回答,在我讀小學時,有一日校長巡房,叫老師分別問三個同學三條問題,老師搵了三個最叻同學問,五分鐘搞掂,全對,校長又問三條問題,搵了三個比較水皮的同學問,其中一個是小弟,我並不是唔識,而是回答得不暢順,不時要校長糾正,其他兩個同學亦差不多,半小時才回答完畢,校長於是問全班同學關於老師的三條問題,大部分同學對教師問題的答案是水過鴨背,所以仍然唔識,至於校長的三條問題,很多唔識的同學都明白了,所以,應該向唔識同學發問。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 唔識 2021-10-07 11:07:31
應該俾想講嘅人講唔啱聽嘅話,亦或俾唔想講嘅人講啱聽嘅話。
2. 引刀一快 2021-10-07 12:02:38
又係嘅,識與唔識,都係社會嘅一部分,都係應該聽嘅聲音。
3. 引刀一快 2021-10-07 12:03:42
弊,搞到十一仔呢帖唔敢出嚟𠻹。