地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:16184    回應:4
敢說亮話

茶餐廳亂話(1020)叫人打疫苗好過叫人唔好打

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年6月20日

  今早去到茶餐廳,有客人笑我明知自己沒有影響力,但近日不斷發文叫人打疫苗,我都唔知點答,唯有尷尬的笑一下,或者這是從小養成習慣,當被人取笑,最大還擊就是笑一下,我買樓自住或者投資的時候,亦不少人話如果冇咁大個頭,就唔好戴咁大頂帽,我都是笑一下。

  很多人埋怨香港人唔打疫苗,令到香港不能解封,但是他們自己都沒有打,就算打了,都唔會主動叫其他人打,只是埋怨政府做得唔好,其實,多些人叫人打疫苗,無論那些人有沒有影響力,總會令到多一些人打疫苗,香港反而相反,叫人唔好打疫苗的專業人士比叫人打的多很多,或者,那些人現在已經改變態度,但沒有修正以往說法,如果不是台灣疫情突然轉壞,而又發覺沒有疫苗,香港人都不知疫苗是寶,每日接種數目大幅飆升,老闆話,真係唔知點解,夠膽叫人打疫苗的香港人真的不是太多,最低限度他在茶餐廳很少聽到有客人叫其他人打疫苗。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2021-06-20 09:39:20
十一仔又準備寫啲垃圾嚟擦鞋。
2. 十一哥 2021-06-20 11:43:49
咪咁喉急先得㗎、刀刀似往.C忽撞棍扒低就接…贏哂啦!11哥輸…出咗要回氣㗎 !
3. 望東樓 2021-06-20 13:09:18
我只會話慎防週邊搶廁紙個一大班豬隊友,如果唔想事到臨頭用左手,你自己衡量得失。切不可用公義角度講任何嘢。
4. 高高挂 2021-06-21 00:19:48


叫人打疫苗不是好事,叫人不打疫苗亦不是好事,......最好事不關己,高高挂起......中國人最喜歡說: 好心冇好報,好柴燒爛灶...