地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:13885    回應:3
敢說亮話

茶餐廳手記(#406)球王可能收了唔出場費

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2024年2月21日

  今早去到茶餐廳,有客人話收到一個道聽途說消息,就是球王可能收了唔出場費,因為日本與香港是同一批客源,在香港睇唔到可能會飛去日本睇,好似Taylor Swift 一樣,新加坡政府寧願俾多啲錢,唔准Taylor Swift 去亞洲其他地區演唱。

  老闆話,嘢就可以亂食,說話就唔可以亂講,收唔出場費咁大件事,在茶餐廳講吓就可以,不過亦有多少道理,出場收一份,唔出場收兩份甚至更多,就算球王唔肯,他的團隊都迫佢就範,有邊個會嫌錢腥,而且香港又冇能力追索,不過就太明顯,國家出手,國民支持,球王不得不拍視頻再解釋,否則啋你都儍。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 劍聖 2024-02-21 13:17:17
本身自己應該不要太拜洋人'而是拜人品。
2. 馮耀輝 2024-02-21 18:38:35
我比較忠厚,只會惗到國際邁阿密和美斯的合約有一筆相當可觀的出場費,今次嚟香港表演賽開價1000萬,最終650萬成交,打65折收順咗,慳得就慳,一早就決定唔放美斯落場縮返啲皮,但做好做醜都要同香港主辦方有啲交代,於是托詞負傷,做戲做全套叫美斯嚟睇波,大球星應酬班主做義工坐冷板,冇出場費當然黑口黑面樣樣敷衍了事。這都是我的憑空猜測,充其量只會講中九成,看官唔好100%當真。
3. 韋 2024-02-22 00:25:41
Most people have implementing Anti-messi campaign & refuse visiting in China which is a back attack exactly