地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:15477    回應:1
文亮語

如何食兩餸飯,三餸飯

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年2月3日

  今日赤口,一個人去行山,之後就會去食近期大熱兩餸或者三餸飯,我估計兩餸飯三餸飯將會大流行,並不是香港人的生活質素差了,而是實在太方便,有市場,質素自然會提高,只要注意一些步驟,食兩餸飯亦可以食得唔錯。

  在大型連鎖店未推出之前,首先要搵一些是由一家人經營的小店,因為兩餸飯利錢不高,又辛苦,如果請人做,價錢一定會比較高,而且質素不能保證,家人同心協力,又以此為生計,一定做得唔錯。

  兩餸飯亦即是大學Canteen 飯,揀餸亦有先後次序,兩餸最好是一菜一肉,先揀菜,後揀肉,因為肉可以舖在菜上面,掉轉就唔係咁好,如果三餸,就揀多一個炸物,食兩餸飯都可以食得好優雅。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2022-02-03 18:03:46
兩餸飯何止係canteen飯,直情可以當buffet食。

遲早堂食會用不鏽鋼格仔盤,再落去,就係香港越來越多人唔慣用筷子。