地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:14075    回應:5
文亮語

如果知道七翻身有乜好驚

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年5月3日

  今早有老友到公司,問我上星期有冇放股票,我問點解,佢話五窮六絕七翻身,既然知道五窮六絕,點解唔放,我就話既然知道七翻身,點解要放。

  老友話事實勝於雄辯,今早恒指跌超過400點,如果放了,現在已經賺了很多,我相信很多人誤解了五窮六絕七翻身,以為這是投資市場表現,其實,這應該是講零售市場,在舊式社會,五六月都不是消費旺季,學生又是考試期間,一般飲食零售業市場都比較淡靜,到了七月,學校放暑假,傳統消費月開始,所以有五窮六絕七翻身之說,但現今社會已經不同,五月有五.一黃金週,六月有不少學校已經開始放暑假,消費月提早來臨,六月已經翻身,不過,今年並不適用於香港,因為香港仍未解封,就算過了五六月,如果香港仍未解封,七月亦不會翻身,在香港人抗拒疫苗之下,解封遙遙無期,代表翻身亦遙遙無期,或者,有人希望香港不會有翻身機會。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2021-05-03 17:33:23
香港要翻身快,最好就係飛地,一飛地,成個廣東省一齊翻身,成個國家都好咗。
2. 十一哥 2021-05-04 00:08:04
刀刀  都係想揾交替自己翻身啫、香港冇事冇幹…番乜身呢?

3. 引刀一快 2021-05-04 09:40:38
十一仔,你就好難翻身喇,香港就仲有機會。
4. 十一哥 2021-05-04 12:51:45
刀刀扒喺度就望翻身啫…自己勘呵都唔好揾人賠先得㗎 !
5. 引刀一快 2021-05-04 18:00:57
一砍十一仔,佢就苛一聲,坎坷係十一仔嘅BGM。