地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:8284    回應:2
文亮語

在內地千祈唔好嫖妓

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2024年5月14日

  今早開例會,同事話有教師團在內地交流,其中一位教師涉嫖妓,不能隨團回港,今次真係大鑊了,同事問,點解那位教師唔向團友求救,應該有人可以幫到手。

  同事可能唔知道,在內地嫖妓可能同醉駕一樣,如果冇受害者,行政拘留一段時間,罰多少錢,唔係好大件事,內地的人知道,遇上這個情況,千祈唔好搵官員幫手,否則反而害了那位官員,今次事件,嚇死不少北上消費的香港人,唔通真係去超市買嘢,久不久都會搵性工作者,如果是不同政見的人會比較麻煩,他們會擔心會不會有痛腳俾人揸住,所以,最好都是避免那些犯法的事,否則,損失會很大,並不是行政拘留15日咁簡單。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2024-05-14 16:07:59
嫖妓嘅受害者?呢個問題好深奧。
2. Ytk 2024-05-15 09:19:30
嗰位老師可能係初哥,喺外省玩人生路不熟好容易中招,侍仔榮眉精眼企一睇就知你咩料啦,公安嚟到要交人更係交個生客