地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:9852    回應:5
文亮言

樑上有雙燕

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年6月8日

  有老友話女兒移民去英國,只帶她的子女,將佢同佢老婆留在香港,嬲到發癲,我話有甚麼問題,樑上有雙燕,子女帶他們的子女去移民是正常不過,而且符合達爾文進化論。我叫老友睇開啲,唔好成日講子女要回報父母,如果子女要回報父母,不理會他們的子女,這個世界不會進化,甚至人口下降,世界滅亡,就算三孩政策都冇用。

  老友話我講得太誇張,他自問對父母很好,很孝順,並不是樑上有雙燕,今日女兒咁樣對佢,認真唔抵,我話我好彩,我阿媽自少叫我唔好咁孝順,將資源留給下一代。我包拗頸,雖然唔敢講自己孝順,但好似泥水佬做門口,過得人過得自己,其實,孝唔孝順由別人講,就算晨昏定醒都會俾其他人話不孝順。

  我同老友講,他應該多謝他的女兒,去到英國不但人地生疏,又住到山旯旮咁遠,去飲餐茶已經很大件事,平日主要的工作是湊孫仔孫女,表現好是他們的天份,如果表現唔好,或者有頭暈身㷫,是祖父母責任,不如留在香港,退休之後做一些自由工作或者義工,將自己的經驗傳給其他人,人生才有意義,去到英國就真的會變廢佬,女兒其實是為他著想,千祈唔好怪她,否則連女兒都唔見埋,舉翅不回顧,隨風四散飛。

  還有一個理由,今日女兒帶埋你去移民,當女兒子女大學畢業,回歸香港,就未必會一起回歸,有可能客死異鄉,不如留在香港守住自己家園,女兒或者孫仔孫女回歸都有一個屬於自己的竇。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2021-06-08 15:52:13
回報父母對子女嚟講係身教,當係責任又好、投資又好,必須嘅。
2. Terrence 2021-06-08 15:54:50
完全同意
3. X 2021-06-08 17:52:58
身教。父母行為是一面鏡子。
4. 無耐 2021-06-08 18:31:51
很感慨現在的年輕人完全没有中國傳統美德……孝順。
越是西方化,這種美德越渺茫。
5. 元朗灣區人 2021-06-09 09:19:24
西鬼嘅自由,民主是種思想鴉片。

1.幻聽,整天以為别人要監视你

2. 冇恥,以為自己加入文明社會。叫自己“x拿”都唔覺恥辱。