地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:12796    回應:3
文亮言

電騙破壞物業代理生計

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年5月4日

  近日有大量新樓盤推出,又是物業代理搵食時候,做物業代理,同做電騙一樣,都要靠cold call搵食,但兩者不同,不少人被物業代理cold call成功,最後被迫買樓,但結果可能是發大達,我亦試過被物業代理cold call被迫買樓,最後賺到不少錢,至於電騙者的cold call,搵錢一定唔會,有很大機會令受害人傾家蕩產,在兩者權衡輕重之後,不少人唯有斬腳趾避沙蟲,現在都不會接那些沒有來電顯示或者自己不熟識的電話,當然包括物業代理cold call,換句話說,電騙影響物業代理生計,好彩現在整個產業鏈,靠cold call 搵食的人不是很多,否則,整個社會生態也會受到影響,唔接cold call,亦不過是沒有辦法中辦法。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 最後被迫買樓,但結果可能是發大達 2021-05-04 16:24:35
發達真係容易
2. 引刀一快 2021-05-04 17:54:32
小熊之類嘅來電App,好多人裝咗,乜cold call電話號碼俾人上報咗,都冇運行。
十一仔cold call揾唔到伴侶,先咁煩日日襲擊地產網啫。
3. 忍者 2021-05-05 10:35:15
其實電騙一向都有,都唔係咩新鮮事