地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:19436    回應:0
文亮言

有讀唐詩就唔會借錢比人

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年4月23日

  細個時阿媽教我讀唐詩,第一首佢話是一首壓全唐,連李白睇到都要寫過第二首的黃鶴樓,結論是唔好借錢比人,債仔一定去如黃鶴,有人話我搞錯,一首壓全唐的應該是張若虛春江花月夜,我話我冇搞錯,我阿媽搞錯,以為唐詩三百首就是全唐詩。

  今日早上回到公司,有老友打包了名店蝦餃燒賣等點心,仲話要賀一賀,老友一向是古道熱腸,有老友問佢借錢,很少托手踭,但近年借的人太多,佢唔借反而被人話財困,老友做生意,財困二字會令人敬而遠之,借又唔係,唔借又唔係,很多時都很困擾

  老友邊食點心邊話,以後會甩難,不用借錢比人,理由是恐怕其他債權人同意,合法將債務削減至幾個%,雖然只得幾個%收回好過冇,但其實大家都知道,借出去的錢如潑出去的水,收回的機會是很低,但總算是持有一筆債項,仍然有一個希望,但如果以幾個%清數,以後債仔就會大大聲對人講,已經還清了所有債務,做債主真的是頂住條氣,幾個%不如唔收,債仔仍然欠一筆數。

  老友話,那些借錢唔還的人有一個特點,就是借得很急,是救命錢,還得很快,差不多是上午借下午還,而且利息特別高,總之在人情難卻,息誘之下,很多人以為很快可以收回而借錢比人,結果債仔變成黃鶴,一去不復返,如果還幾個%就可以解決債務變成案例,恐怕以後唔會有人借錢比人,今次結果由壞事變成好事。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼