地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:9688    回應:2
文亮言

父或母資助買樓是有不同啓示

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2023年3月3日

  有老友同我講,唔知道自己老婆咁有錢,子女想買樓,佢還未有回應,老婆已經大手Full Paid資助子女買樓,以後可以煩少一瓣,但他始終唔明白,佢老婆點解咁有錢。

  老實說我都唔知點解,在今次疫情,不少老友在經濟上有問題,最後都是在老婆支持下渡過難關,但冇一個老友夠膽問老婆錢從哪裡來,其實,不少女人都好叻投資,不過她們賺了錢,不會大肆張揚,又孤寒,唔會亂咁使,以至愈儲愈多,所以,千祈唔好睇少自己老婆,隨時有錢過自己,但又唔好倚賴她們,唔係每一個女人都懂得投資賺錢,而事實上輸錢佔大多數。

  老友問我,父親或母親資助子女買樓,是否有不同啟示。這個問題非常好,如果大家見到有不少母親資助子女買樓,代表市場仍然有相當大購買力,樓市應該可以更上一層樓,但如果大家見到是父親資助買樓,尤其是加按自己層樓來給予子女用呼吸Plan買樓,就要小心一些,樓市的購買力已經差不多耗盡,不但母親冇錢,父親的能力亦不足,稍有風吹草動,樓市就會向下調整。當然,如果父親可以Full Paid支持子女買樓又作別論。所以,子女需要買樓如果由母親支持就不妨買,如果是由父親加按支持,就要慎重考慮,千祈唔好為了自己買樓而令到一家人陷入經濟深淵。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 劍聖 2023-03-04 09:40:00
世上最差不是父母加按幫子女買樓,而是騙父母自己向人借錢沒能力還,父母賣出物業後租樓住.當子女向自己打主義,代表你多富有都沒意義了。
2. 歡迎對號入座 2023-03-05 08:47:06
靠阿媽先可以参與樓市買賣,本來就唔係自己有本事。