地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:75915    回應:656
文亮語
樓價下跌五成是不需要預測
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年3月24日

  在去年底,我對今年樓市作出預測,雖然在去年我發表了「細價樓爆煲論」,但我對今年樓市表現並不如其他專家睇得那麼淡,現在,超過一半專家都話樓市會跌三成以上,雖然不是今年內發生,但累積兩三年,樓價下跌三成就一定會成事,今次我又與他們的意見不同,我認為細價樓樓價今年會下跌15%,其他類型住宅樓就表現平穩,我有時覺得,究竟我是行先過其他專家,抑或我落後,點解我每一次的預測與其他專家不同,不過,無論結果如何,我只是說出自己意見。

  穆迪見連香港專家都睇淡樓市,於是抽下水,大膽預測樓市會下跌四至五成,除了我之外,我又唔見到有其他評論員駁斥穆迪,或者,他們是明哲保身,於是,我又做爛頭卒,穆迪遇上我這個死纏爛打對手,都幾頭痛,其實,樓價真的是下跌四五成,是唔需要預測,下跌之勢是非常明顯,只是跌多跌少,以現時影響樓市的因素來計算,就算政府不撤辣招,亦唔放寬逆週期措施,樓價都不會下跌四五成,我相信穆迪的分析員語不驚人死不休而已。

  不少評論員經常都掛在口邊的理據,就是樓價在1997至2003年曾經連續下跌七年,跌幅七成,所以,未來連續下跌幾年,跌幅五成又有什麼大不了,其實,兩者不能夠相題並論,單以業主持貨能力來說,手上物業不容易變成銀主盤,沒有銀主劈價賣樓,樓價就不會大跌,如果穆迪話香港樓價跌一半,除非他們手上有證據,已經有不少物業變成銀主盤,否則的話,樓價下跌一半的言論只不過是空談。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. David 2016-03-24 09:10:10
博士胸有成竹, 有下文......
2. 自我陶醉 2016-03-24 09:21:46
博士,大家都係靠估啫,洗咩證據呀?  上年你夠話用爆煲只係嘩眾取寵,實際上只係預測微爆喇,當時仲畀網友笑微爆都算爆煲㖭,點知半年已經冇咗15%, 你都冇預計過喎!  跌一半有咩出奇!
3. 事實 2016-03-24 09:28:02

博士終於開口讓看淡的人面對現實了。那些常用97樓價和現在樓價相提並論的人應該係對樓市完全吾認識的。

4. 事實 2016-03-24 09:31:11

其實覺得下跌五成的人有冇買過樓嫁 ? 究竟知吾知現在業主持貨能力有幾強嫁 ?

5. SHUN 2016-03-24 09:39:13
沙田豪宅地段每方尺$2760由遠東發展投得(平過屯門地)呢D咪證據囉!樓價跌4-5成可能估少左tim!
6. 葉孤城 2016-03-24 09:42:27
估跌不是新聞。
眾人估跌我估升,個人預測  2017年12月樓價較今日升两成。