主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 9312    回應 : 9
中華視野
環保電車,Telsa 與時並進
楊官華
世紀21中華物業有限公司董事
香港專業地產顧問商會副會長
大中華(東京)房地產顧問
2015年8月10日

  筆者自小便是車癡,自18歳便考獲電單車及私家車牌,年少時候很窮好早便投身社會工作,加上住新界,上班路途遠,一考到牌便買架二手電單車代步,省時省車費,剛滿廿歲便買左架錢七(壞冷氣)做車主,記得那時候是1992年夏天熱到飛起,買入一輛本田雅閣$3500蚊便搞掂(成十幾年車齡)一嘗做車主之味非常happy,因當年工作關係筆者係地盤佬,做一個小小判頭經常去唔同地盤睇site做工程,開車已經係工作必須品,從那時候開始,累積很多買二手車經驗,算一算近廿多年來都買過幾拾架車(新車祗佔數架),基本上朋友買車都會call我幫手睇下,其實因爲自己愛車,仲專誠去工業學院呀,理工學院攻讀夜間機械工程,瞭解內燃機進壓動排原理(進氣,壓縮,動力,排放)瞭解下點解架車會行嘅原理,對兩個車轆,二衝程failing車,4衝街車,爬山車(大雞)都係愛好者,至於4個轆2門,4門,開逢,房車,橋車,七人車我都愛研究(除左super car玩唔起)。

  近十多年因工作關係,經營代理生意經常須要專車接送車客看樓,早兩年有十多家分行的時候,每間分行配備一兩架車接客睇樓,都夾埋成廿部車,筆者作為車癡其實某程度上非常開心,但係月尾找油卡費用,就非常肉痛,加上定期保養維修,真係整車都整到窮。近年政府出辣招對代理生意影響大,公司開源節流,分行減到低過十間,精兵制,但是車對豪宅代理是必需品,所以豪宅分行都仍然保留車隊剛剛有部平治s糸房車退役,筆者正在頭痛買乜車好,要平靚正!

  於是就問一位超級車癡老友,他是JPG改裝車專門店老闆,他是收藏家,收藏的靚車多不勝數,有多輛絕板NSX,新款GTR限量板,最新EVO落場板(200萬改裝)古董開蓬玻子,仲有好多勁野,篇幅有限不能盡錄,他告訴筆者2015年呢部車一定係銷量No.1的最佳汽車,識車嘅人一定識得買,呢部就係Tesla.Model S.遲d有部model X仲正咁話。

  我聽到之後完全冇反應,因爲我都唔知乜野係tesla.完全陌生,因為tesla完全冇廣告,靜靜起革命,車癡的他就非常焦急告訴我,美國車,純電池推動,早兩年股價40幾蚊,而家升到250幾蚊美國總統奧巴馬力撐支援那部tesla呀!講到咁勁,我真系唔識,重話係電動車,一想起電池容易打柴,都冇興趣,不過車癡老友咁強勁推介,回到公司上網睇下。

  點知一睇就看左半日網站及youtube的料看晒咁滯,部車真系好吸引即時中毒,第二日就去左淺水灣show room試車一上到架Telsa model s 85,已經好科幻,全部自動化,成架車係冇任何開關制,99%係用touch screen 操控!一比油,冇聲冇息,就如奪塞野馬,G4力量強力扯背,勁道十足,軑盤操控軟硬適中,制動系統靈活易收制,試左三分鐘,趕緊返去show room落訂,因為個年青sales話祇淨返最後一台現貨,我心想其實自己中晒毒,都唔冼sell啦!

  但是sales告訴我,如果冇現貨就要等半年到年尾先有貨,嘩!即刻就落訂,架車基本約70萬,加埋一d裝備約80多萬,如果訂齊料就過百萬,話咁快唔冼一個月就取車,筆者楂左幾日,已經習慣冇引摯聲音,非常寧靜,呢架tesla就像蘋果手機,改變人傳統使用車輛既習慣,冇左汽油,機油,水,引擎聲音,冇波箱,祇用一個齒輪行車,一個電摩打,就是這樣簡單,用380伏特義電衹需一小時便行400公里,筆者車泊在公司奧海城停車場充電完全免費,運輸處牌費約1000元,平過電車,站在油費及維修保養,基本上係冇費用,過多幾年電單車價格普及化,坊間傳統汽車維修店仲邊有車要整,例如六年以上私家車要去政府指定驗車中心驗車,check廢氣排放,電車邊有廢氣排放,基本上沒有內燃機(冇油缸冇電油),大吉利是撞車都唔會爆炸,安全好多!唯一未知道是電池耐用程度,tesla車廠話電池用8-10年,實際可以用幾耐,等筆者楂幾年便知道!

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
1. LIKE 2015-08-10 12:37:26
Please share more of your Tesla owner/driver experience. I saw this car in London the first time
and fell in love. I am saving every dollar for it. 
2. yyfan 2015-08-10 13:33:18