地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:24548    回應:24
敢說亮話
我也是爛頭卒
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年2月6日

  年尾流流,老索不斷話要沽空人民幣,又唱衰中國,於是我撰文話,老索以86歲高齡,仍然要身先士卒,有點坎坷,因為這隻不是過河卒,而是爛頭卒,講明沽空人民幣,以及唱衰中國,其他有名望資產管理主持人又點會做,就算沽空人民幣都唔會公開講,朱總理教落,悶聲發大財,做生意的人一定懂得,老索冇理由咁失策。

  有老友話我有口話人,冇口話自己,我也曾是爛頭卒,唔使佢講我都知道,去年大約這個時候,我發表了「細價樓爆煲論」,表示細價樓將會在六個月內爆煲,誰不知在六個月後,細價樓連些少爆煲的跡象也沒有,我當時接受傳媒訪問,很多傳媒人都問,點解只有我講爆煲,其他資深投資者隻字不提,唔通他們睇唔到細價樓會爆煲,我話,全部投資者都睇到,甚至比我更清楚,不過,冇人願意做爛頭卒,在細價樓牛氣冲天時講爆煲,這樣愚蠢的事冇幾多人會做,尤其是沒有著數,我亦只此一次,下不為例。

  昨日我睇明報,有資深投資者話早在兩年前已經感覺到樓價不合理,不過,他當時並沒有公開說出來,亦沒有勸籲年青人暫時不要上車,就憑這一句話,任何人都知道我的功力不夠,唔將事實講出來,便不會得失地產商,物業代理,至於年青人一定要迫上車,即使樓價下跌,他們遭受損失,亦只不過他們為自己的行為負責,最蠢的就是將事實講出來的人,其實,我都唔想講,如果有一位資深投資者叫年青人小心考慮細價樓樓價是否太昂貴,我一定不會插咀,在發表之前,我亦曾考慮過,如果我唔講,他日細價樓急跌,遭受損失的年青人就會指責物業投資者不提醒他們,我當時見冇人肯講,唯有勉為其難做這隻爛頭卒。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 好 2016-02-06 09:24:35
多謝博士提醒!
2. 舍神 2016-02-06 09:36:28
人家只會認為係你唱衰個市先會跌嘛! 不然鄭經漢就不用受幾刀啊!

博士一向荒漠獨行,管他呢!

新年來臨,祝大家出入平安 。 hehe
3. Frankie 2016-02-06 09:37:52

 衷心欽佩博士 這種:  [ 雖千萬人, 吾往矣 ] 的氣慨,     在香港,   有錢的人有不少,  但 肯說 心所信, 心所想 的真話的有錢人真係無幾多個.

    祝 博 士 猴 年 身 體 健 康, 合 家 生 活 愉 快, 龍 馬 精 神.

5. 引刀一快 2016-02-06 10:26:05
大家都等緊湯先生下次轉角再明確提醒大家。
6. 謝湯前軰 2016-02-06 11:26:40
希望樓市見底時湯前軰可以提示大家入市,新年快樂,身體健康,恭喜發財!
7. SHUN 2016-02-06 11:45:41
托市怪獸又未訓醒呀?今年細價樓起碼跌3-4成、炒人、執笠潮過年後