地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:46273    回應:110
文亮言
指數公司終於承認樓價在高位
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2015年9月28日

         我有時很佩服指數公司在每週指數公佈後分析,在四月份,股市大時代來臨,指數公司話巿民從股票市場賺到錢投入樓市,所以樓價上升,中港股市大跌,他們話市民棄股買樓,樓價又會上升。在以往人民幣升值,令到國內人士購買力加強,樓價非升不可,人民幣貶值,國內人會買香港物業作避風港,樓價又怎可能不升。

        保利以高價投得屯門地皮,樓價將會以上升作為反應,麗展以低價投得筲箕灣地就隻字不提,耶倫話未加息就被視為是一個極好消息,我唔知道十月份美國加息時,他們又怎樣說,其實,美國未加息只能說是一個未發生的壞消息,不能算是好消息,況且,一定出現更壊情況,耶倫才唔敢加息,未有加息當日,道指跌接近300點,可見得巿場已經傾向接受加息,我估計,就算十月唔加,年底一定加,我已經替指數公司想了一個好理由,就是經濟情況好才會加息,所以,香港樓價又怎能不升。

        隨著有不少劈價個案,雖然亦有多項高價賣地,指數公司終於改口樓價在高位反覆,即是承認樓價已在高位,一反他們今年常態,如果以他們一貫作風,會以美國仍未加息,供應亦未能增加為理由,還有那麽多地產商肯以高價買地,表示樓價仍然可以創新高,不過,但是他們始終要考慮到,如果報告太過與現實不符,就會失去公信力,老實說,樓價在屢創新高之下有那麼多劈價,撻訂個案是說不通,現在說樓價在高位反覆,其實已經是最大讓步,暗示樓價將會下跌,大家應有準備。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 路人皆知 2015-09-28 10:55:52
其實任何時候都有一堆堆樓市正面及負面因素,只不過指數公司只看到正面而現在博士亦只看到負面的,

因此一個公平而客觀、及時如實反映樓市情況index真的可貴,可惜香港暫時沒有。
2. 收買佬 2015-09-28 10:56:16
猶記得某位'社長'最愛係其fb用ccl去支持佢盲好的論點,
可笑是佢分析底下,無論咩政經狀況,個市都會升。睇好無問題,但好到咁盲目就令人心寒。
3. Desmond 2015-09-28 11:05:04
指數公司的研究部黃生已於今年中說了,話如果美國加息,表示經濟向好,香港樓價會升得更多。
4. 胡中 2015-09-28 12:02:59
樓價下跌實平常。
就像天要下雨  女兒嫁人一樣。
市民該穩健理財 以平常心面對樓價波動。
有樓 無樓之人 都不宜作出過度借貸 也要避免繳納超高利息。
5. 據理分析 2015-09-28 12:57:54
十月加息梗係利好樓市喇, 第一, 十月加, 即係12月唔加喇,第二代表經濟好喎, 仲唔係利好?

2樓收買佬, 據我盲好分析, 在長中短期內, 真係睇唔到樓價點解會跌:

1. 人民幣升, 啲人購買力強落嚟買, 樓會升, 人民幣跌, 啲人又話要換港紙買樓保值, 樓又會升。

2. 經濟好, 多咗人買樓, 樓價自然升, 經濟唔好, 小咗人買樓, 即係多咗人租樓, 咁既然唔憂租, 租金點會跌, 租金唔跌, 樓價又點跌?

3. 低息, 買樓平過租,樓價當然升, 加息,小咗人買樓, 即係又多咗人租樓喇。 咁既然唔憂租, 租金點會跌, 租金唔跌, 樓價又點跌? 仲有人話, 美國加息等於經濟好, 咁經濟好樓價又點會跌?

4. 股市升, 啲人係咪多咗錢?賺到錢梗有人買樓, 樓價點會跌?股市跌, 啲人唔敢買股, 梗係買樓喇, 多人買樓, 樓價點會跌?

5. 供應少, 樓價當然升, 供應多又如何? 都係納米樓, 我層500呎樓都突然榮升豪宅, 要我賣我啲豪宅,唔該畀多啲, 個個都唔賣,點跌呀大佬?

6. 失業率低, 人人買到樓, 樓價點會唔升? 失業率高, 買唔起樓又多咗人租, 租金唔跌, 樓價又點跌?

總之, 基於以上所有“理性”分析,樓價永遠只升不跌, 無論疾病健康, 經濟順逆, 有工冇工,樓價在有生之年都只升不跌, 現在真係睇唔到樓價點解會跌。 

樓價, go go 高!  日日高, 年年高!

共盼之, 哈哈!

6. 向饭民说不 2015-09-28 14:23:37

从自由市场上看,任何人都可以话指数是否在高位。这些都是分析员的看法,但是是否真的高位,最终是市场说的算。无论是博士的看法,或者是指数公司,最后还是市场说的算。

目前好多人challenge指数,什么特殊成交价,造假。但是事实上是政府自己偏定的指数也一直上升。只是指数公司的指数领先了1个月左右。

7. Kenny Kenny 2015-09-28 15:11:03
湯先生的分析,小弟幾年前已經想到,但樓價不斷上升,小弟每年都放售一所物業,越放越高,直至沒物業在手,身邊如文章那些無論什麽原因都是看升的朋友,就每年買入一個物業,到現在已經可以笑言富渡餘生,自己呢?由自信到現在擔心,所以今天為什麽確信樓市見頂 ?
8. Kenny Kenny 2015-09-28 15:12:45
湯先生的分析,小弟幾年前已經想到,但樓價不斷上升,小弟每年都放售一所物業,越放越高,直至沒物業在手,身邊如文章那些無論什麽原因都是看升的朋友,就每年買入一個物業,到現在已經可以笑言富渡餘生,自己呢?由自信到現在擔心,所以今天為什麽確信樓市見頂 ?
9. 望東樓 2015-09-28 16:30:03
呢度地產網無敵好友都信奉香港啲樓冇得跌既定律:
  1. 股市升,巿民從股票市場賺到錢投入樓市,所以樓價上升
  2. 股市跌,市民棄股買樓,樓價又會上升。嗱嗱股災月又到啦朋友。
  3. 人民幣升值,令到國內人士購買力加強,樓價升
  4. 人民幣貶值,國內人會買香港物業作避風港,樓價都係
  5. 加息是因為經濟好,供樓同埋租樓能力增加,所以樓價上
  6. 減息就當然係資金冇出路,所以樓價都係
  7. 經濟極差住緊山頂D人可能要搬去深水埗,所以樓價都係
  8. 供應增加?政府連年月月日日都講架啦,紙上談兵,信個啲都死晒。況且建設之前是破壞,現有舊樓重建減少供應,所以樓價始終都係