地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:30521    回應:35
資深會員專欄
買車?買車位? (二) 細價樓vs車位
 
CD ROM
2016年1月27日

上回講到無意之中發現, 就當時而言, 投資車位收租似乎不比投資細價樓收租差. 那既然大膽作出了這個假設, 下一步就要好好地去求証一下了!

 當時我還留意到一件事, 就係我自己泊車既停車場, 車款上既一d變化. 我當時住的一個新界北上車盤既屋苑, 停車場泊既車都係以 腳車為主的, 車位亦一直充足. 但當細價樓爆升既同時, 我見到 鄰居們的車也漸漸起變化了, BA慢慢進駐, 而且不少是新車落地的. 一個當時入門單位還是二字頭既地方, 泊呢d動不40-50萬以上既車, 對我而言係唔尋常. 加上一次同車場阿姐吹水, 原來月租車位非常渴市, waiting list已經超過50部車了, 叫我就算換車都千祈唔好退租咁話

返番去細價樓vs車位既求証部分, 首先坊間聽得最多反對買車位的聲音包括:

▪️人可以唔揸車, 但唔可以無屋住.

▪️經濟一差d人第一時間賣車坐地鐵.

▪️香港咁方便根本無需要養車,

望落有d理道wor, 唔怪得好少聽人說想買車位收租啦. 等等! 買一部私家車, 五千蚊至五百萬都有; 真係應該用d咁籠統既說法就咁去解釋所有車主既行為嗎?

最公平既比較方法, 我傾向直接比較雙方既租客/買家, 以及出租過程, 會較為公平並貼近現實既情況. 最後我breakdown左下列幾項自己認為比較重要的項目作出細價樓vs車位既比較:

租霸/欠租既風險

上文也提及是次投資為自住樓以外既第一項重大投資, 風險管理非常重要! 在此項比較上車位係完勝的. 因為現在停車場一般都係用車咭出入, 而作為車位業主既你, 隨時可以去管理處停用車咭的. 即係話租客一欠租, 你已經可以1) 唔比佢部車離開或2) 唔比佢再泊返來.

出租過程既成本

車位無需裝修/維修成本, 業主只需交管理費和差餉就可以了. 找租客亦主要靠網上或屋苑告示版之類, 也免卻了AA. 至於租約方面也因風險低而很少會stamp.

經濟對出租/出售既影響

呢一項比較難d比較, 實在有太多變數, 但我用左一個abnormal既角度去睇; 我自己好清楚係香港作為車主既成本, 以每月支出來計, 唔計車價, 數目隨時同供一間上車盤相若. 換句話說, 係私人屋苑住而又養車的人, 對個人收入要求其實頗高的. 咁經濟下滑對乜野人影響較大呢? 中產屋苑住客兼車主? 上車屋苑住客? 我傾向相信後者影響更大.

按揭

車位只能按4成並分10-15年還, 利息亦比樓按高1%左右. 但因本人分用自住樓加按既形式去同銀行借錢, 所以此項就自己而言分別不大. 

未來供應

我沒有很認真去找數據, 但留意到新落成既屋苑車位既供應係絕對偏少, 甚至係無停車場的. 加上慢慢減少既政府多層停車場, 爛地車場等. 相反, 細單位卻是未來供應的重要部分. 

經過以上幾方面考慮, 綠燈基本上已開! 加上車位價碼較細, 可分散投資風險, 可以去馬了!!! 下一個題目, 就係第三篇, “如何選擇車位 .

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼