地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:18304    回應:21
資深會員專欄
收租佬記趣 (十三) 上車好時機 ?
 
打工仔
2016年1月26日

唔知幾時開始, 上車變成首次置業之代名詞?
買樓要在好時機外, 仲要"量力而為"就幾時都無錯!

講到上車, 買車或換車都係上車喎!  大家有無留意每逢年尾到下年年頭嘅兩三個月, 本地各大車行及代理都會舉辨車展, 其實即係促銷存貨, 盡量將本年度嘅存貨賣走。

車又唔同樓, 車輛製造年份好重要, 出廠後就係車輛生命嘅開始, 到年尾都賣唔出,就會變成一年車, 要打折扣才有吸引力, 一般都要減價10~20%,
今年適逢經濟開始變差, 高價消費品自然首當其衝!

年尾及年頭, 真係買車换車良機, 按我觀察所知, 有歐日汽車代理的折扣更較原價多於30%! 如果,適逢自已有需要, 就真係幾筍呀!

汽車就話怕折舊, 甚至有一日會變零! 所以代理要搞促銷, 但物業單位又怕嗎?
歷史及傳統智慧已告訴大家, 物業長遠必升!

汽車反而只是消費品一件, 幾十萬買一部全新歐洲名車, 不如用來買樓上車, 不是更實察嗎?

樓價幾時都有人話貴, 平嘅時候又唔敢買, 想佢再平多一些, 當然都係正常的!
現在樓價已回調了, 有實力又有需要的, 真係要做定功課, 好好把握上車好時機呀!

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 占士 2016-01-26 09:23:46
Sofa ! ^^
2. 占士 2016-01-26 09:27:54