地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:27998    回應:20
敢說亮話
茶餐廳亂話(24)發財後要悶聲
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年11月25日

  今早去到茶餐廳,見到一個物業代理,佢牙痛咁聲話實施新印花稅制之後,有1,500個物業代理未開單,叫我向政府反映意見,我問佢點樣反映,我又唔識政府高官,我寫文章又冇官員睇,叫老C反映仲實際,其實,今次政府推出新印花稅,有多少是物業代理自己攞嚟,不懂得發財後要悶聲的道理。

  物業代理立即糾正我,話應該是悶聲發大財,我話,這是先後分別,舉例說有人知道一隻冷馬必定跑出,他就要悶聲,如果將這個貼士對其他人講,將彩金分薄,他就不能夠發大財,在他取彩金,發了大財之後,更加要悶聲,否則,除了請飲請食之外,仲會被老友話有好貼士都唔通知,老友都冇得做。

  物業代理行在年初的業績有兩個月見紅,老闆立刻要求政府減少供應,如果唔做,樓市就會進入蕭條期,好彩官員冇照做,否則,在下半年樓價回升,成交量增加,發財的是物業代理行,揹鑊的就是官員。

  在政府推出新印花稅制前一個月,物業成交量與價均不俗,有物業代理行搞什麼十億佣金慶功宴,表明樓價繼續上升,是無可阻擋的事實,今年內一定破去年歷史性高位,他們這樣明剃政府眼眉,即是叫政府出招,結果求仁得仁,官員們二話不說就出招,物業代理就自嚐惡果,他們應該知道,政府出招易,撤招難,應該用盡一切方法避免政府出招,現在,招已出,叫我向政府反映,不如當初收歛一些,唔好咁大聲同人講發了大財,現在就可以繼續發大財。