地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:22660    回應:32
敢說亮話
食晏游水趕唔趕得切
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年3月11日

  CY一招食晏可以游二十分鐘水,何止是全城熱話,現在是全球笑話,外國傳媒以專題報導,質疑在中午一小時內,行出行入,換衫沖涼食晏,仲要游水二十分鐘,夠唔夠時間,田二少立刻以身試(辦)法,佢話趕得切,大前提是以生果當午餐,即是唔食晏,就算唔食晏,田少都只不過話趕得切,如果日日都係咁趕,命都短幾年,縱使游水是一項健康體育活動,但始終是得不償失。

  CY可能是老闆級,唔知道中環打工仔苦況,尤其是那些中級職員,如果唔使同老闆或者客戶午飯,都會趁中午時間休息,或者整理一些重要文件,走去游水,即是話俾老闆知好得閒,老闆一定識做,簡直是攞苦嚟辛,中環打工仔不會咁蠢。

  老實講,又唔怪得外國傳媒將這件事變成國際笑話,CY提出這個意見固然是魯莽,但最奇怪的是沒有幕僚提醒CY,有口痕友話,做CY幕僚大多數都是悲劇收場,破產有,入獄亦有,或者兩者兼備都有,所以,冇人會提醒CY,有時我都覺得佢幾可憐,一個在單打獨鬥,對上又應付中央政府,對下又要應付泛民社民,現在再加上本土派,壓力實在很大,中午去游水二十分鐘,清醒一下頭腦,未嘗不是一個好辦法。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見