地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:26930    回應:26
文亮言
後真相其實是後悔莫及
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年11月17日

  我最初接觸到「後真相」這個詞彙時,我以為是馬名,或者好似「愛.回家」一樣,是一套劇集名稱,再唔係就是一個屋苑名稱,原來,是一個講完大話,唔需要負責任的托詞,政客在競選前的承諾,在競選後完全做唔到,即使被發覺,連解釋,道歉都不需要,只需要簡單講一句「後真相」便可以掩飾過去,的確好使好用,所以可以奪得今年牛津字典的最佳詞彙,但相信他們的人,知道真相原來是叫悔莫及,對於他們來說,後真相就即是後悔莫及。

  我個人認為「後真相」除了可以奪得最佳之外,其實,應該是最邪惡詞彙,任何人講假話都不用負責,最後以一句「後真相」便可以過關,例如以前買新樓,買一個1,000呎建築面積的單位,到收樓時發覺只得500呎實用面積,走去地產商及物業代理投訴,他們一句「後真相」便可以,連解釋都不需要,好彩現在政府做好樓宇面積計算方法的規範,大家買樓大可以放心,否則,到收樓後才知道後真相,真的是後悔莫及。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 得啖笑 2016-11-17 10:58:15
可笑是實用面積都喺"後真相"nor.
2. Tony lam 2016-11-17 11:05:45
後真相(傻刀早排都想玩呢招…過咗水你就知 )   subprime次按(賣垃圾)、QE量化寬鬆(無限量篤手指)、積極不干預(由得專業人士揾苯七)、高風險/低風險投資(睇真D細字條欵、全部你死你賤)、市埸充滿挑戰性、後市唔明朗、(出筍糧唔使孭飛)、聽落好勁、諗真全部係現代版老千技倆。