地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:32084    回應:41
文亮言
游BB扑嘢論細價樓
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月13日

  有老友開盤叫我寫游BB的扑嘢論,我話唔係幾好意思,話晒對方是小女孩一名,樣子又標緻,又即將貴為立法局議員,我唔應該評論,而且,游BB講扑嘢都是一番好意,目的是叫政府正視問題,誰不知老友加碼再加碼,答應請十多位大家都相識的老友食飯,主角是一條65kg黃旗鮪魚,配角是十四代同響,在老友開出盤口之後,我收到其他老友短訊,美其名是問候,其實是俾壓力給我。

  老實說,游BB用扑嘢來形容男女苟合之事的確並不適當,如果由游老爸講又可以,因為,扑嘢應該是男性專用,所以,游老媽都沒有講扑嘢,或者是講唔出口,亦會有人問,游老媽或者游BB應該點講,我認為用「開鑊」就最適當,這是女性專用詞,不過,有人就會懷疑,扑嘢就扑嘢,點會分男女,而事實上是有分別,如果大家去澳門,用葡語同對方講多謝,首先要知道自己是男抑或是女,男女講多謝都唔同,千祈唔好講錯,會俾人笑原來閣下根本唔識葡語。又有人話點解女性要講開鑊,我唔知道幾多年前,有女性告上法庭話遭人拉去開房,法官問,那人在房間對她做了些什麼,那名女子唔好意思,又知道一定要答,於是話開鑊,老一輩傳媒人應該知道這個故事。

  游BB今次講到咁明,其實是對那些買納米樓的年輕人提出警告,今日買納米樓可以叫做上車,但買了納米樓之後,扑嘢一定多咗,有可能要結婚,就算唔結婚都可能會生細路,有細路之後問題就開始浮現,到細路年紀稍大,做父母的想在納米樓扑嘢都唔得,游BB明察秋毫,預先提醒大家,在買納米樓之前定必要三思,確實盡了做立法會議員責任。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼