地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:24198    回應:43
文亮言
穆迪太遲降香港評級
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年3月16日

  有記者問CY同林鄭,對於穆迪降低香港評級有何意見,兩個人都沒有回答,對於CY不回答,大家都唔會有意見,費事佢講多錯多,至於林鄭,可能做官做到失去信心,都是選擇不回答,大家有少少意料之外,不過,如果有記者問我,我就會反客為主,話穆迪太遲降香港評級,最低限度一年之前就應該降,現在可以話是收成期,現在講不但太遲,而且講得咁肯定,話樓價會跌四五成,咁樣講就浪費了金管局陳德霖一番心機,推出了七次逆週期措施都是想保住香港樓價,如果唔係,樓價最低限度比最高峰時多三成,今次穆迪降香港評級,樓市就會即時轉勢,下跌四五成就真的有可能,穆迪點解唔調查清楚。

  做生意的人,在去年第一季就知道經濟環境轉弱,大家都持盈保泰,減少投資,希望可以捱過今次寒冬,穆迪又點會唔知,不過,如果當時穆迪降香港評級,大家就會聯想到與佔中有關,而事實上又的確有關,所以,為了政治任務,穆迪將香港評級下降的時間推遲一年,這個政治任務,害死了去年不顧一切上車的人。

  大家對穆迪降低香港評級過度演譯,香港評級在次高位置已經很多年,亦無法再上一級,最高級是美國,但幾年前亦被穆迪評為負面,不過,負面並不是真的降級,或者可以說是有機會降級,在過去很多年,穆迪評香港為穩定,因為上又不能,跌又冇份,今次評為負面,其實是警剔香港政府同香港人,雖然遲了一年,但遲到好過冇到,令香港人明白,幸福並不是必然,令那些睇數據的評論員明白,數據其實是滯後,評論是要前瞻性,令那些在去年質疑樓市唔會爆煲的人明白,原來,他們是不明白樓市。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 向飯民說不 2016-03-16 09:38:09
咩時間問題,根本都是政治原因,都是配合美國圍堵大陸的方式。
雷曼都3條a.扮客觀。
2. MT 2016-03-16 09:49:11
多謝博士,又上了寶貴一課
3. 同意一樓 2016-03-16 10:55:06
雷曼三條a呀博士,美國佬d野真係⋯
4. 十郎 2016-03-16 11:25:29
  

      量寬與零息

      對於樓價升定跌,各位心中有數,看好同看跌的人,都想說服對方,加入自己陣營,爭執由此而起。 但是你同我讀果本聖經,都唔同,點樣拗,所以我從不爭論樓價升定跌。

      日本經濟迷失20年,死因是匯率太高。舉個個人親歷的例子..........1994年,我有使用3呎乘6呎的PVC膠片,日本33元一張,台灣貨22元,我負責任人,用日本料。日元升值,日料漲到66元,我心諗:我做完一張料,都賺唔到33元。  從此改用台灣。

      日本經濟沉睡20年,雖然未有通縮,但是通漲似有若無,需知2至3%通漲,是正常和需要的,為了使經濟復蘇及活潑起來,就推出量寬同零息,目的刺激通漲。通漲大家容易理解,可能通縮就比較模糊。 說白的,就是蝕本生意,例如我今年入批貨100萬,通縮10%(跨大D),我就蝕咗十萬。

      做個比喻,我這個老人家,唔識做生意,唔夠錢做生意,或者無時間做生意。我將錢放去銀行,年尾收3%息口,我的純利是3%啊。 現在零息,我蝕咗本!!!!

      最近時常見到新聞,旅遊跌幾多個巴仙呀,零售跌8%呀(舉例),我們會覺得輕微啫,有冇諗下,這個8%就是老闆入袋嘅盈利呢。例子........有30%毛利的生意唔少,到頭純利都係10%左右,(如果想有暴利,早D瞓)。

      用算術計下.......營業額100萬,支出90萬,純利10萬。
      跌8%          .......營業額92萬,  支出90萬(人工,舖租,燈油火蠟,冇得減),純利2萬。


      



5. 歷史長河 2016-03-16 11:35:15
我信財爺,自己家底自己最清楚。不過我也理解穆迪的心情,哈哈。
6. dzodzo 2016-03-16 12:06:42
咩叫不能再上一級? S&P評香港AAA, 美國AA+

穆迪降展望「有利」博市評論樓市下行就值得信賴, 而S&P 冇負面表態就毫無參考價值?
7. 投資者 2016-03-16 15:27:27
To:長河兄

咁財爺叫大家唔好買樓果時,你有冇聽呢 ?

按現實經驗,好似信親佢嘅都失救喎。
8. 歷史長河 2016-03-16 15:47:50
投資兄,

買樓係自己的事,當然要信自己。香港經濟展望當然要聽財爺的,兩碼事。

記憶中財爺只是講量力而為,好似冇叫人唔好買樓;倒是記得家強局長讓人買股。

9. 十郎 2016-03-16 15:50:00


      魔笛.........格林童話

      有一個城市出現了一名自稱捕鼠男的神祕男子,他宣稱可以捕鼠,不過要收取一定的報酬。他吹着笛子,果然吸引了城中的老鼠,一隻不剩地跟着他來到河邊,跳入水中。之後市民不願支付酬勞,捕鼠男再度出現,吹着笛子,但這次吸引了全城的孩子,跟着他來到山中,不知所終。

      雷曼事件之後,美國已經有人撲出來指摘穆迪等評級機構失職,要求賠償,又想提出訴訟。後來好像不了了之。

      之前我有留言,唔好迷信大摩,我敢跨口,裏面一半嘅西裝友,比我們還不堪,(亞Lam口中嘅牛奶仔,牛奶妹),印象中他對某東西(股)出買入報告,過幾日竟然出負面。嚇得我!!!。我亦曾留言,我唔信美國出嘅數據,試過今個月出數據升2% , 第二個月出修正,變咗跌1.2% ,驚唔驚險?




10. 賓記 2016-03-16 17:37:34

美佬靠得住, 豬公也上樹!

我老細有個怪癖, 唔會同美國客做生意, 話佢地輸打嬴要, 不如唔做!

11. 引刀一快 2016-03-16 18:13:00
大摩又好,穆迪又好,信唔信已經唔係問題,捉摸到每次有咩人信佢、有幾多成人信佢,呢個先係正題。
12. 十郎 2016-03-16 18:31:20


      刀兄..........

      如果你跟佢數據做野,比佢知道,引用韓劇對白,“你死定了”。

      係呢........你有冇真係,引刀一快?




13. 40G 2016-03-16 18:32:25
引兄這次説得不錯
14. HM 2016-03-16 21:16:11

星岸將在本周末於深圳推介。至於新地於將軍澳海天晉昨日上載售樓說明書,有機會月底前開售。另外,嘉華於元朗朗屏8號落實在本周六發售338伙。

長實地產投資董事郭子威表示,維港.星岸於本月已售出近20伙,成交金額共約4億,內地客佔約一半。他稱,項目本周末將再到深圳舉辦超過15場推介會,希望可吸引內地客於復活節假期來港選購。該盤已累售128伙,套現32億元。

It is so interesting. Before, Mainland property developers come to HK to do marketing and look for HK buyers. Nowadays, Situation changed.  Now, HK property developers come to Shenzhen to look for buyers because there are tens of thousands of millionaires in Shenzhen around the street, especially those landlords in Shenzhen are potential buyers.  Any people in Shenzhen could be tens of millionaires... so sad for HK people!

15. 向饭民说不 2016-03-16 22:09:02
你老細果然系醒,看看匯豐,豐田,還有他的走狗,美國佬根本就是強盜。DNA根本就是強盜。他們有幾多電影將強盜形容成英雄,最拿命的連盜墓者也變成英雄。
16. 雲在青天水在瓶 2016-03-16 23:45:04
"魔笛" 一吹,中港信用評級由穏定轉為負面。這一結果本來沒有多大的爭議,但將其原因歸究於 "隨著中國內地的影響力增加,香港的體制長遠會失去部份獨立性",則理據明顯地有失偏頗,甚至牽強。