地產博客 > 資深會員專欄 返回
瀏覽人次:68563    回應:139
資深會員專欄
專業機構投資者(四)明燈.答案
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2016年6月26日
前日,英國終於通過公投,決定脫歐啦!

响呢個大時代出文,大家唔好期望,我會就英國脫歐,提出啲乜嘢投資大計,或者有乜好買、好沽之類。認識我嘅人都知道,我喺唔會寫埋啲咁嘢。

其實,呢篇只喺序,下一篇先至喺正文。分兩次寫,除咗因為篇幅太長之外,亦喺基於網站今日嘅環境,令我覺得有需要,响入正題之前,為大家清一清啲概念嘢。我會引用其他回應者,或專欄作者嘅言論,但為免令人覺得太針對性,對非公開身份嘅人,我一律唔會點名。不過,我仍然會一如既往,附加連結响關鍵詞上面,俾各位參考。

樓市回調看人心

每當人心異動,就會有事情發生。記得年半前,細價樓急升,令各方心緒不寧,個個禮拜,喺咁盯住個 CCL,搞到好似倒數咁。於是,我寫咗篇回應,我話,大勢所趨,總要發生;成敗得失,不在朝夕,意謂放低執著,順其自然。可惜,要發生嘅,始終要發生;一個星期後,湯博士出租管論,跟手再出爆煲論,引嚟激辯;之後三傻引退,論壇變天。半年後,股市高位回落,經濟放緩;三個月後,CCL 亦從高位回調。其間,網站人來人去,無論响氣氛上,以及回應者種類上,都已經同以前唔一樣。

我唔會以「好、壞」嚟形容今日嘅地產網論壇;有朋友話,近來留言一片烏煙瘴氣,但我又唔會咁睇。其實,網站,只喺社會嘅縮影,社會要變化,網站亦會隨之改變。家陣好多香港人,都好迷失,佢地睇唔清未來,甚至連現在發生緊乜事都唔知,佢地急於追尋一個答案,反而令自己失去方向。我話,市場,喺需要明燈,而唔喺答案,所以我寫嘢,從來俾唔到大家答案。如果執著要响我嘅文章裡面,搵出一個答案嘅話,喺冇可能睇得明我寫乜。

所謂,知音難求,尤其就今日,社會嘅氣氛,論壇嘅氣氛,真喺好難出文,或者呢個就喺,真正第十個人嘅命運。有時,出席公開場合,同陌生人講開投資,對方好 BUY,仲要求交換電話、約出嚟食下飯之類。我唔慣同陌生人交換電話,更唔鍾意啲人順口開河,但見人地咁有誠意,又真喺幾難推嘅。跟手,當然喺 WHATSAPP 我幾篇大作嘅連結,俾佢嘆一嘆;作為第十個人,用呢招間接推人,九成會 WORK。正如,有網友話,無心機睇我啲長篇大論,所以從來唔回應,可見將來都唔會喎!其實,高調寫到咁絕,只喺自暴咗某種心態啫。公開網站,全地球都睇到,一個半個三唔識七,睇唔睇,回唔回應,有乜所謂?或者佢自己好在意,但唔代表人地都喺一樣嘛!

一個答案嘅執著

果位網友,應該屬數字派,而執著於數字、圗表嘅人,喺好難理解我嘅文章。因為數字,只可以俾到你客觀嘅現實,俾唔到你主觀嘅答案。例如,樓價究竟算唔算高,合唔合理,呢樣好主觀,亦冇一個既定嘅標準,根本唔喺用邊把尺嘅問題,而喺,點解夾硬要搵一把尺?為咗急於追求答案,就自然會導致因果誤判,甚至喺是非、對錯嘅矛盾。就正如,