地產博客 > 絲絲細語 返回
瀏覽人次:7182    回應:7
絲絲細語
改建貨櫃碼頭
 
左丁山
2018年2月17日 (蘋果)

  拆毀歷史悠久,內有一級古蹟建築物及參天古樹的粉嶺高爾夫球場,怪誕荒唐,但不見保育界人士出來發聲,也令人奇怪。與高爾夫球場相比,中環政府山西翼與中環街市了無足觀之處,且處於市區中心黃金地段,為甚麼不拆掉來騰出空地,興建香港急切需要的甲級商業大廈,以求增加寫字樓供應,免得外資銀行大公司搬往新加坡,送走了香港白領階級的飯碗?一些保育人士對政府西翼與中環街市的保育,立場強硬,絕不讓步,為甚麼現在對高爾夫球場的保育保留卻如縮頭烏龜,不敢哼半句?

  香港現在窮得只剩下錢和住宅樓宇,其他甚麼都不顧了,如拆建高爾夫球場興建公屋的道理成立,那麼為何要在九龍市區啟德興建大型體育館,不是有民調顯示,六至七成的香港人希望住在市區,不搬往新界嗎?啟德體育館還沒興建,在那塊地皮興建公屋,慳水慳力,有何不好?總之大家都要樓,不要文娛運動場所,不要球場,不要文化場館好了,等到全香港人都上了樓,消減了劏房,到時市民才會發覺,香港這個地方除了住宅還是住宅,悶到要患上集體憂鬱症。

  其實土地供應小組如能有勇氣抗拒民粹主義,不如諗辦法搬移貨櫃碼頭。葵涌貨櫃碼頭佔地數百公頃,以興建太古城的地積比計,碼頭改建可將全港公屋輪候冊上的居民一次過「斷龍」。拆建貨櫃碼頭有幾個原因可以說服務社會:

  • 深圳碼頭已到了可全面替代香港碼頭的階段,香港碼頭的成本只會越來越貴,國家發改委剛下令內地碼頭下調集裝箱處理費,再加上貨箱的陸路運費(從珠三角到葵涌),香港碼頭已完全失去競爭力,故此每年的吞吐量已退居全世界港口第五至第六位,將來還會逐步下跌;
  • 特區政府不如索性將碼頭轉型,於大嶼山填海興建新的,佔地比較少的碼頭,長遠策劃在葵涌現有碼頭興建公屋私樓,這裏的位置,必遠較粉嶺高球場受歡迎。
  • 香港在大灣區的框架底下,根本沒需要在港口碼頭爭雄,大可自動放棄,將葵涌變成香港的倫敦金絲雀那般珍貴。

  林鄭特首當發展局局長時犯大錯,輕言承諾保育政府合署與中環街市,現在能發揮魄力好打得,保育高球場,改造葵涌碼頭嗎?

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 小念頭 2018-02-17 12:00:10
最好是用農地先,碼頭重有工作做,農地已丟荒,用來建屋快夾妥。
2. Koichi Fuyumi 2018-02-17 23:03:00
這篇文章大概是代筆的吧。以香先生水平,不可能寫出"於大嶼山填海興建新的,佔地比較少的碼頭"呢啲禁無厘頭的"提議"

如果填海禁容易過到關,早就大量填海造地啦,洗搬嚟搬去咩
3. 匿名 2018-02-18 01:38:34
算了吧,文章論據因先天因素永遠只能處於弱方,死撐下去只能落得狡辯下場(不過其實依家已經係狡辯mode,同埋我估呢種狡辯係會繼續落去)。先唔講文章啲論點,一開波就話攪咗12萬場活動,整場公關戰嘅手法已昭然若揭,就係靠誤導。
4. 真真薯片 2018-02-21 13:56:45
香港貨櫃碼頭完全可以由深圳取代, 咁何解仲有世界第6既貨量? 世界第6大貨櫃碼頭話拆就拆, 請問粉嶺高球場世界排名第幾? 如果排名低過第6, 是否應該立即收回, 並由排名更高既深圳高球場取代, 係大灣區框架底下, 香港富豪返深圳打波?

高球場真係超級照妖鏡, 牛鬼蛇神通通現形
5. 十一哥 2018-02-22 13:21:33
保育、歴史價值、一級古蹟、參天古木、好! ! !好嘢應全民共享…咁就拆哂藩籬…冇得收會費…開放公眾使用、就好似好多屋苑大厦嘅公共開放空間…保養維修業主睇數…使用就全民共享、自己就第一城上咗車、而家就叫人等…貨櫃碼頭吹水、即係叫出糧一半比租嘅市民…上樓 ? ? 等下一輪迴啦!


6. Koichi Fuyumi 2018-02-23 10:16:57
劉國匡提議把高球場改成馬球場,既可保留古蹟和商家聚會平台,面積需求只是高球場原有佔地的八份之一。

馬球運動一直被視為真。貴族活動(一場比賽要換幾隻馬,無能力養幾隻馬根本無得玩),比高球這種平民活動高出幾班;馬球運動亦可進一步提升香港在國際馬業地位

又upgrade,又空出150公頃土地,實在是一個好建議
7. 真真薯片 2018-02-23 16:23:48
馬球係就係夠high, 不過老野高官同ceo唔係個個識騎馬

其實粉嶺高球會應該改由康民署接管, 真正人人都可以打, 貴族同平民想打golf都可以自己上網book場, 咁就冇野好講啦

不過睇正苦d口吻, 一陣又話一年十幾萬場波, 一陣又話有條水喉係重大阻礙, 有個涼亭又話係重要文物, 預設立場極度明顯, 都係算啦, 續租啦, 唔好怕羞就得, 依家問題係高官又想做雞, 又想攞貞節牌坊, 又怕樣衰, 先搞成咁之嘛