地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:37580    回應:68
文亮語
 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 經濟專才? 2013-12-06 09:19:58

王冠一。

2. 木子 2013-12-06 09:55:56

我記得是王冠一

3. 有眼不識泰山 2013-12-06 09:59:47
我是誰也不知,俾左咭片你,只睇我姓乜,睇都唔睇我銜頭身份,再當住大家面前問我身世哥利,真係打得少!
4. 租管浪費社會資源 2013-12-06 10:04:33
以前租管又分戰前樓戰後樓及豪宅又不受管。業主又只有權加租無權收樓除非收回自用。每兩年才可以加租一次。問題是業主與租客必然對加幅各持己見, 最終為了相差其實每月不超過一二千元差價爭拗告上土地審裁處費時失事。請問每月多或少一二千元在香港是什麼錢, 何必要浪費到要去法庭判呢?
5. 巴黎的租管 2013-12-06 10:32:26

巴黎一樣有租管,價格仲要超低。理論上剛畢業出來的大學生好容易租到。結果剛剛相反,呢班人最難搵房租,又求又跪,又要搵人做擔保........結果?凈係得女大學生比較容易搵到房租。點解.......畫公仔唔洗畫出腸啦!哈哈哈哈哈!

6. 胥胥 2013-12-06 10:54:13

王冠一並不是真名。真名曾有網友公開過。叫王X雄之類的。

據網友透露,王被懷疑是金融騙子。早前亦曾有公司被淋油之類的報導。

正所謂真亦假時,假亦真。

7. 租務管制原來不是糖衣毒藥 2013-12-06 11:27:21
無啦啦提租務管制,莫非D炒家聞到味,政府會加棘,或將來會實施租務管制,所以作定文章想洗市民腦?

租務管制係打殘炒家,保障小市民唔駛捱貴租的德政。
8. TO 7 樓 2013-12-06 11:35:50

話明炒家就緊係賺轉手貨錢。點會去收雞碎咁多D租金。呢D觀點就係腦殘的表現。

你小心被人洗左腦就真。

9. 亮劍 2013-12-06 13:25:22

年幾前水貨客一條友帶拾幾罐奶粉過關,攪到新界北嘅奶粉成日斷貨,政府愛民如子走去做嘢出限奶令,誰知道此令一出,呢班水貨客就變陣,由搬運工人邊成收貨佬,拒哋現在只係企喺邊境嗰度,同過關人仕兩罐兩罐咁收!

那些要每日深港兩邊走嘅市民,現在過關唔帶翻兩罐奶粉幫補車費,真係有錢唔識執!

肯「蝕底少少」嘅過關人仕個個執一舊,大陸需求又無減到,請問乜水埋單?

唔好話我多事,你政府出租管,投資者買樓收租誘因就會減少,那麼地產商賣樓花嗰陣,就難以一炮過清檯,咁入伙之後係咪會留翻一批賣剩蔗?

咁除非呢啲單位係天匯或Opus,可以租拾零弍拾万以上嗰隻,否則發展商邊有可能將這些單位攞出來出租俾人?

有普通常識嘅人都知,尋常百姓收倒新樓唔自用都會出租,那會將單位空拒半年去等運到?

但發展商將落成咗嘅樓宇當存貨,再吉佢幾年真係大把!

所以嗰啲空置單位揸喺邊個手,係根本性決定新增供應係落入市場度,定係泥牛入海嘅關鍵!

發展商存貨多一來責實資金,冇力走貨如輪轉多投地皮,二來政府及地產商見空置單位多如牛毛,仲會攪多啲地皮同樓宇供應嗎?

 

10. TO 9 樓 2013-12-06 13:59:35

教精你啦.

第一, 嗰啲空置單位唔賣咪收佢空置税, 仲好.

第二, 發展商存貨多責實資金咪要燒炭价賣囉, 更加好.

所以推租務管制喺中正炒家弱點.

11. To 10楼 2013-12-06 14:30:05
教精你啦,
冇钱唔好学人住私楼,
排隊攞公援算啦!

12. To 10楼 2013-12-06 14:30:13
教精你啦,
冇钱唔好学人住私楼,
排隊攞公援算啦!

13. 好不明白 2013-12-06 14:57:59
「今日,就有不少人受租管毒害,我說的不是業主,而是租客...」<-- 點解可以o係無租管 ( 甚至無人提管毒 ) 既時候受租管毒害呀 ??
「不明白殺人的生意有人做,蝕本的生意沒有人做的硬道理 ... 」 <-- 政府唔係正正要減少投資需求咩 ??
「若果政府實施租管,生意人見投資房地產無利可圖,當然不會投資,直接令供應減少,樓價上升」 <-- 相信供應是來自賣方的,不是來自買方的,少人投資買樓令樓價上升係咩道理 ??
14. 為何梁振英每事都與民為敵 2013-12-06 15:07:21
我估梁振英每事都要與香港特區市民為敵的原因是他其實好想快過董建華落台。落台後就可以升做中國國家副主席之類級別。到時候雖然失寵於香港但就可以在北京或其他國內地方發圍。你們不見他香港事務懶理話知你,但自己就每月外訪內地省市多次打好國內各省市人際關係。利用現有香港特首地位為他自己日後在香港退下來時舖定在國內仕途錢途。
15. 煲浪追浪 2013-12-06 15:14:51
香港賴以成功既基石, 奉行簡單税制, 依家都七國甘亂,重話兇至衰。 真係唔衰攞黍衰, 有時懷疑大话英係老美走狗。 佢要徹底搞死香港為目標。 將鄧爺爺一國两制徹底破壞, 令就台海相信中國而靠近美國, 唔知鄧爺爺在天之靈, 見到一國两制比大話英搞到體冇原膚会有何感想。 大話英好野,濕夠英好野,香港特丑誇那那。 唔記得講呀特丑要去廣東添,免得有人又問佢菲律賓單制裁哪! 佢肯定又係一男子問題哪! 勁!
16. To 10 樓 2013-12-06 15:15:05
教精你啦,
政府税种何其多,
要否再提倡虧佬税Magnum Tax ?

17. 亮劍 2013-12-06 15:47:14

等我教精你先真,香港每年徵收嘅物业印花稅,估計上百億,如果攞嚟起曬公屋,真係 Fit 晒!

但因為政府要做啲嘢回應民粹,因此出三D機關槍狂掃!

CCL 真的疲不能興嗎??高位爭持咋!

但後遺症係樓市交投大減、成交急凍,地代慘成炮灰被殲,而專業人士律師、手作仔裝修及銀行樓按部門就陪葬!

喺美國退市無了期按息仲低;銀行水浸;供不應求持續;通貨膨脹升溫----購買力只不過是被攔截而不是被消滅!

 

高官緊係讀得番書多,請看大禹點將他父親鯀的「堵塞方法治水」撥亂反正,改為「以疏導方法根治水患」啦。

 

想當年領導人堯,推舉了大禹阿爸鯀去解除水患。佢用的是「堙」、「障」等堵塞圍截的方法,治水9年,勞民傷財,不但沒有治住水患,反而越攪越大鑊,周圍水浸死傷枕藉,終於俾堯之繼任者舜處死在羽山。

 

跟住舜揾鯀個仔禹去執手尾,他經過實地考察,制定了切實可行的方案:

他一方面要加固和繼續修築堤壩,另一方面,改鯀過去「堵塞」的辦法為「疏導」來根治水患,終於完成了流芳千古的偉大業績。

 

 講到以疏導方法根治水患,長實拆售旗下葵涌和宜合道雍澄軒300多間酒店房,根本就係幫緊你政府同樓市降温---點解?

 

呢間酒店嘅附近,滿佈工業大廈,呎價同左近同系嘅雍雅軒相差無幾,但管理費就多成倍,而又因為雍澄軒係商業契,銀行只能做五成(發展商嘅二按要計P),最長做得十五年按揭,又要受長江多多限制,仲要俾你政府及傳播媒介係咁揭瘡疤,但都可以一Q清袋!

就係有人錢多到無路走呀!唔該大哥!!

現在有人想辦法同你疏導閒置遊資,請問有乜東東問題先?

致於啲人話驚業主搬入去自住,違反酒店乜嘢 28 日條例喎,你哋唔該咪玩啦!

請政府揾人去問一問地代高層,睇睇邊啲人入咗貨先嘈嘈閉先啦!

你叫上億身家嘅人住工廠區??呢班友仔真係傻傻更更!

有啲人大安旨意以為 3 D 會整冧個市,但數字兄之前講過:-

大跌市為何會出現?因為有大量業主賤價割愛。

為何賤價都要賣俾你?因為冇水。

冇水點解唔問人借