主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 2237    回應 : 17
資深會員專欄
專業機構投資者(六)歸邊
 
珍惜香港
專業機構投資者
SMIEEE.MSc(ICDE)
http://facebook.com/hongkongtruevalue/
2016年12月5日
上回適逢加辣,中斷咗我呢篇正文,之後越延越長,再唔出就恐怕會寫爆字數嘅上限啦!其實呢次嘅靈感,喺嚟自今年五月初,一位非註冊回應者嘅留言。佢引發咗我一系列聯想,包括一啲往事,從而惹起我嘅衝動,想為幾位朋友,寫翻篇文章。幾位嘅身份,或可以從內容估到,或隱藏响文字背後,又或者連當事人都未必睇得出。總之,見唔見得到,睇唔睇得明嘅,都喺隨緣啦!

電腦市場嘅歸邊

其中一位,喺香港好著名嘅工業家,我同呢位富豪級嘅老朋友,有過一段淵源,而我對佢嘅尊敬,亦非筆墨可以形容。或者換句話講,佢嘅層次,喺我認識嘅富豪之中最高。今日,好多人對佢所知,都只限於啲細路仔電子玩具,同室內無線電話。但原來,佢喺以電視遊戲機發跡,而佢嘅個人電腦,更紅極一時。記得我曾經分享過自己一段,自學寫程式,借同學部電腦返屋企嘅往事。果部電腦,就喺出自呢位工業家嘅企業。

如果只喺搞 IBM 兼容嘅話,當然冇乜特別,不過,開發蘋果兼容電腦,仲要贏埋蘋果對佢嘅知識產權訴訟,令全球嘩然,就真喺佢先至做得到啦!皆因佢從來都喺以逆向工程(REVERSE ENGINEERING)做兼容,唔會直抄。加上晨早就已經從微軟註冊咗蘋果冇獨家註冊過嘅 BASIC 語言,令人地冇辦法唔正式通過產品同佢競爭。當時佢响電腦界嘅地位,受到全球認可,而開發電腦系統芯片组(CHIPSET),亦比台灣更早。我仲依稀記得,當年聯想集團啲工程師,被派到佢公司取經果陣,都仲喺十下十下咁,但唔使多講,今時嘅聯想,已經唔同往日啦!

可惜,佢嘅電腦大業,就輸咗响一個錯誤嘅決定度,最終要全面退出市場。果陣,基於 IBM 嘅公開平台,出現咗 DIY 砌機市場,令主機板大行其道。台灣電腦業掘起,而佢集團响電腦方面嘅投資,就開始虧損。換咗幾次管理層都冇起色,結果決定放棄品牌,隨波逐流去搞主機板。其實所謂主機板,都只喺一件零件,以品牌包裝一件零件,根本就喺本末倒置,唔會持久。當市場歸邊,呢啲偽品牌之物,自然會被淘汰。果然跟手嘅,就喺價格戰,佢惟有壯士斷臂,退出市場,最後連台灣整個電腦業,亦難免衰落。而聯想集團,就以堅持守住品牌,發展品牌,終於成為一哥。

手機市場嘅歸邊

任何市場嘅發展,都喺趨向歸邊,而歸邊,喺可以响一夜之間發生。曾幾何時,NOKIA 嘅手機,雄霸天下,價錢高至過萬,低至幾舊水,包羅萬有。而我亦鍾情過佢嘅高檔系列,就好似 8910,同我最後果部 SAPPHIRE ARTE,設計都好精緻;今日我嘅手機,仲喺用緊 ARTE 嘅鈴聲。有邊個會諗到,一個智能手機嘅大浪之後,呢隻巨頭,會淪為阿婆手機嘅首選?

玩 TOP TO BOTTOM,可以好險,做人,真喺唔好太貪心,皆因資源有限,瞻得前時就顧唔得後。跟手呢,就梗喺搞埋哂啲資源共用之類嘅慳水嘢,令到高檔產品,失去咗創意,同對市場嘅應變能力。當年,台灣主機板一哥華碩,守住高檔市場,但又身痕出番隻低檔華擎噃。到最後呢,華碩華擎,就變成同一物,價格戰之下,齊齊走低囉!

响今日嘅手機市場裡面,蘋果堅守住佢個山頭,完全唔會多心。至於三星,就好似當年嘅 NOKIA 咁,甚至可以話,有過之而無不及,啲型號多到唔知邊隻打邊隻。所以响追趕新產品面世嘅情急之下,NOTE 7 電池爆大鑊呢家嘢,真喺唔可以話喺意外嚟。如果三星再唔肯痛定思痛,搞清楚自己嘅定位,集中番資源响最強果部份度,而只喺識得去怪罪為自己賣力果班勇將嘅話,咁當市場再歸邊嘅時候,恐怕未必可以過到骨啦!

歸邊.靠邊.再歸邊

好多人以為,歸邊,就即喺市場,盡入強者之手,弱者遭到淘汰。其實咁嘅講法,不外乎喺物競天擇,適者生存呢個自然定律嘅翻版啫,所以,都只喺啱咗一半。

歸邊嘅真正意思,喺市場嘅分家,即喺話,市場會就唔同嘅種類、檔次分割,而唔喺單以強弱分割。市場參與者,根據佢地嘅角色,被歸入市場嘅唔同區內,而市場各區之間嘅界線,亦漸趨清晰。要跨越界線,由一區跳入另一區,會越嚟越困難,或者因為冇足夠嘅誘因、冇足夠嘅實力、經驗,又或者喺機會成本太大之類。冇清晰嘅角色,或者角色錯配嘅,就會被淘汰。所以,強者一樣可以被拉落馬,弱者亦未必搵唔到生存空間嘅。

既然,任何市場發展,都喺趨向歸邊,咁我地應該點做?都喺果句,答案,每個人都唔一樣,甚至會喺相反。或者可以概括啲講,就喺:及早「靠邊」!

咁即喺點?正如我第二篇話,要搵到自己响市場裡面嘅角色,了解自己嘅角色,集中資源,做好自己嘅角色,呢個就喺所謂嘅「靠邊」。不過就算俾你靠咗邊,都唔等於可以安寢無憂嘅。以檔次分割嘅市場區間,喺縱向,而高區下游至低區嘅界限阻力,主要嚟自機會成本,即喺所謂,大雞唔食細米。但如果高區嘅參與者,因追唔上市場升階嘅要求,被新參與者乘勢取代,咁為免遭到淘汰,最直接嘅做法,就喺殺落去下游區間度。

呢個現象,大規模發生嘅話,就會令市場重新整合,區間亦會被重新劃分,即喺所謂嘅「再歸邊」。智能手機掘起,NOKIA 衰落,其實都喺再歸邊嘅一個例子。歸邊也好,再歸邊也好,亦可以响一夜之間發生。不過,任何市場突變之前,都總會蘊釀一段時間,其間不時發出訊息。所以我地要持續觀察市場,評估自己响區間之內嘅角色,有冇變得模糊,以及自己嘅優越性,會否開始下降。尤其喺响營運之間,特別就重大決策所面對嘅阻力,會唔會喺暗示緊,自己嘅基礎模式,已經過時?

講番果位老朋友,今日穩坐兩大山頭,其中一座,就喺已經冇乜增長,長遠只會逐漸萎縮嘅室內無線電話。佢做得成功,皆因响適當嘅時候,人棄我取,及早靠邊。不過電子市場,喺千變萬化,競爭亦非常激烈。當日冇人有興趣打嘅山頭,到上游參與者,受到被淘汰嘅壓力果陣,會唔會一個一個咁,先喺 MOTOROLA,跟手 PANASONIC,甚至輪到三星,排住隊殺落嚟?响一個長遠只會萎縮,而品牌效應薄弱嘅市場區間裡面,自己嘅角色,又有幾穩固?

平嘢唔一定好

記得最後果次見面,佢同我講咗一句說話:「半導體,都只喺幾蚊貨色!」坦白講,我真喺有啲失望。難道,貢獻業界多年,就只得呢個結論?難道,所有產品,最終都只有剩低,原材料嘅價值?做電子產品,低價切入市場,甚至以本傷人,都喺常用嘅手段,不過呢一招,唔喺度度都可以攞嚟用。所以有次我話佢,遇人不淑,都只喺啱咗一半;搞廉航失敗,或者一開始就已經喺錯,唔可以完全賴哂個 CEO 嘅。

成本、價錢,固然重要,但成功,就唔可以單靠呢啲。就睇香港嘅私樓,講樓質,SHK 喺首選,唔知大家同唔同意?對自己有要求、有心去做好一件事,就自然會反映响個 OUTCOME 度。但如果只喺睇住個成本,揸盡下游嘅供應商同外判,結果搞到啲乜嘢出嚟,就真喺唔使多講。正如响香港,做到首富嘅,當然有佢成功之道,投資眼光準,低入高沽嘅賣橙故事,大家都知。不過,平嘢唔一定好,貴嘢又未必買唔過嘅。

近年眼見中國、香港啲嘢,越嚟越貴,再增持嘅話,就真喺會違反哂,首富低入高沽嘅原則啦!唔沽哂佢,已經好俾面,家陣歐洲低水,梗喺入番啲歐嘢。集團重組,套現買 O2,但最後俾歐盟否決咗;Victor 話,塞翁失馬,之後英國脫歐,唔知算唔算執番身彩?脫歐前夕,首富接受彭博專訪,都不忘呼籲英國留歐。其實,歐洲、英國市場嘅宏觀值,又點會因為一個「答案」而變天?分別,都只喺買貴咗,定喺買平咗啫!

但正如我响序文裡面話,歐嘢幾平,都唔代表可以買得過嘅。就好似早前,有人就一帶一路嘅概念,走去掃埋哂啲柬越嘢,有朋友一次過入十幾間,首期都只喺三百幾萬。值唔值得投資,我唔評論;或者可以咁話,以首富嘅 SCALE 去掃歐嘢,輸極,都只喺整體賺多賺少嘅問題,但作為小投資者呢,就唔好亂咁瞓身啦!

貴嘢未必買唔過

响香港,好多嘢都俾人話貴;地貴、樓貴、鐵路又貴,但我又唔覺得有乜咁大不了。就好似港鐵,直頭喺全球最優質嘅鐵路系統,我覺得已經收得好平,加價,我唔會有意見。有時真喺懷疑,幾分鐘一班車,班班爆滿,LOOK 足成日,條路軌會唔會變形?每日得果幾個鐘頭檢查加維修,唔爆鑊,簡直就喺奇蹟。其實,我地投資香港多年,就好似同一個戰友拍檔咁,共得患難嘅,點解唔可以共富貴?

記得我唔止一次提過,香港啲媒體,成日斷章取義首富嘅言論。就好似將佢講嘅,依家香港經濟,廿年嚟最差,仲衰過沙士,對樓市步步為營,三句抄埋一碟,又唔去睇清楚,人地講嘅每一句,喺回答緊記者嘅邊條問題。佢話對樓市步步為營,喺回答緊記者,關於赤柱豪宅地,俾中小型地產商投咗,同政府會否減辣呢兩條問題;至於香港經濟,廿年嚟最差,其實喺回應旺角暴亂,香港政治矛盾嘅議題,訓示唔好再搞衰香港;而衰過沙士呢,只喺講緊佢自己嘅地產同零售表現啫!

沙士果陣,你收五千蚊都冇人請,今日有最低工資,都請唔到人。同沙士比,依家嘅香港,簡直就喺天堂。所以點解我多次強調,香港嘅經濟,喺冇問題,仲奉勸大家,千祈唔好錯判形勢。而响彭博嘅專訪中,首富自己亦澄清咗,關於佢話廿年嚟最差,其實唔喺指 GDP 之類嘅經濟嘢,而喺講緊香港一般人經營嘅機會。我真喺想問佢一句:所謂一般人,包唔包括你自己?難道,你嘅王國,已經到咗頂?

低入高沽嘅層次

有次講開投資呢個議題,我話,低入高沽,响投資嘅範圍裡面,只喺好低層次。咦?咪住!呢一刻挖番出嚟講,唔通喺影射首富低層次?嘩!點敢?我諗冇乜邊個夠膽死,公然話首富低層次。不過層次呢味嘢,其實又喺相對嘅,即喺話,無論層次幾高,响更高嘅層次之下,都喺低層次。而我嘅層次,當然比首富低好多、好多、好多。

我只喺覺得,首富字裡行間,恍惚流露出一種,時不與我嘅慨嘆。啲中港嘢,只升不跌,加上個 CY 政府,不時同大地產商對著幹,又唔均真兼冇口齒,當年拔刀助你一把,換嚟可拆售嘅回報,點知到行使果陣就反哂口。其實話雖如此,香港嘅發展,仍然喺向前,而作為成功嘅生意人兼投資者,果啲所謂阻力,唔通真喺咁難克服?究竟喺時不與我,定喺冇與時並進?歸邊嘅力量,可以好驚人,有啲嘢,拱手讓咗出去,就唔會咁容易收得番嚟。尤其喺自己嘅地方,失去咗優勢嘅話,仲可紮根响邊一度?

話說長實四年冇投過官地,但一起手,就以高市價三成,奪九肚山豪宅地,或者首富真喺諗通咗一啲嘢。香港嘅地產市場,本身就喺嚴重歸邊,要進,已經唔容易,退咗,亦好難進得番。唔好指望,仲可以再等,等一劑大幅度嘅週期性回落,又或者,等一隻都唔知會唔會出現嘅黑天鵝降臨。

推動歸邊嘅力量

我講市場區間果陣,話以檔次分割嘅,喺縱向,呢樣就好比唔同嘅層次。响市場歸邊嘅過程之中,除咗跨越界線跳上一層,即喺所謂嘅「上位」,會越嚟越困難之外,就算要保留响同一個層次,亦唔容易。恍惚自己嘅優勢同角色,越嚟越薄弱,正如以前嘅大學生,一畢業出嚟就好威,但今時今日,大學生,已經不外如是。我地唔應該怪罪個社會,唔俾機會年青人,唔俾香港「一般人」經營嘅機會,因為市場歸邊,喺無可避免。咁大家又知唔知,點解市場,一定要趨向歸邊?究竟喺乜嘢,推動緊呢個宏觀現象?

市場對質素同優化嘅渴求,就喺推動歸邊嘅背後力量。

就睇以前,香港嘅巴士,由熱巴轉哂做冷巴之後,車費唔通仲會平咗?港鐵,可以收你幾平?香港作為國際化商業城市,投入社會發展,以及保障市民基礎生活嘅資源,只會越嚟越多。連鎖效應之下,就算冇 QE,香港嘢,都一樣會越嚟越貴,經營、上位,都一樣會越嚟越困難。好多人,買唔起樓,就賴美國 QE,以為郁咗個聯匯,啲嘢就會平哂,呢種想法,何其幼稚!全球千份之一人口,集中哂响地圖上果一點度,資源短缺,有限嘅可用土地,供應不足,根本就喺必然,更何況對居住嘅質素、環境嘅質素,以及配套支援等需求,只會越嚟越高。

我經常提及嘅,環球經濟新常態,其中一個形成嘅主因,就喺各大經濟體嘅發展,趨向成熟,以致社會對生活水平嘅需求,以幾何級數增長,令到傳統嘅主流經濟理論,唔再有效。有人質疑話,既然喺咁簡單,日本就唔使一兩年就換一次首相啦!其實所謂新常態,只喺自然衍生嘅必然現象,我邊有話過喺「解決問題」嘅方法?生活水平提升咗,唔代表唔再有問題,因為人心,永遠都喺不足,就睇果班滿腦子黃色絲想嘅新一代,開口埋口講權利,咁義務呢?

不過話分兩頭,對質素嘅渴求,亦同時帶動市場優化。優化機制,除咗嚟自市場競爭之外,更會嚟自政策。各國政府,為咗要穩定社會,都會推出相應嘅政策,而呢啲政策,往往就成為市場歸邊嘅催化劑。又正因為政策喺人為,以致定出嚟嘅市場界線,特別清晰,而歸邊,亦會嚟得特別快。

金融市場嘅歸邊

就以金融市場為例,今年四月之前,散戶仍然可以只喺俾港幣四十幾萬,七成槓桿,就買到一張票面廿萬美金嘅債券。證監金管局分別發出咗通告同指引之後,香港嘅投資市場,正式分家,呢個就喺我响序文裡面講嘅,尾班車事件。依家,你唔喺專業投資者嘅話,莫講做槓桿,就算喺 FULL PAID 都唔再買得債券囉!

大家可能會覺得,呢次市場歸邊,只不過喺嚟自人為嘅政策啫。但香港嘅金融政策,又何嘗唔喺為咗穩定市場、優化市場而制定?散戶被拒諸門外之後,債券市場趨向穩定,而散戶嘅資金,就流哂去啲基金度,尤其喺高息債基,受到追捧,價格持續上升。記得响年半前,我提過有隻內房債基,急跌一成幾之後,有朋友問點算,我話冇有怕。如果當日佢肯 HOLD 住收息嘅話,到依家,已經賺息兼賺埋價啦!

市場持續優化、歸邊,同時間淘汰咗一系列走捷徑嘅機會。所以點解,我會响序文嘅最後,話樓市好友,一樣有誤區。佢地普遍認為,金管局嘅逆週期措施,阻住好多人上車,亦阻住好多人上位。我曾多次反問大家,喺唔喺要番去華探長年代?今日嘅香港樓市,之所以咁堅固,而實體經濟,之所以唔容易受到投機市場嘅直接衝擊,金管局,真喺功不可沒

物業及地代行業嘅歸邊

至於大家最關心嘅物業市場,歸邊嘅情況,尤其明顯。雖然我從來都喺反對 CY 嘅樓市辣招,但無疑响資源短缺同市場優化嘅壓力之下,就算唔喺辣招,都總會有其他對樓市收緊嘅政策推出,令上車難,上位更難。記得大約一年前,我响一篇回應度,提到樓市嘅主流持份者,都喺唔會點沽貨,冇佢地沽貨,喺推唔冧個市。跟住有人就話,呢班持份者,就算喺主流,揸住唔放,就即喺影響唔到個樓價啦,使乜計埋佢地入去個樓市度?無可否認,唔賣嘅,當然唔會造就出個成交價,不過問題喺,賣一件,少一件囉!

物業市場嘅歸邊,喺基於對持有優質資產嘅渴求,呢個就喺市場現實,而唔喺啲乜嘢,賺錢喺剛需中嘅剛需。睇淡嘅樓市磚家,往往掛在口邊,話購買力消耗殆盡,供應源源不絕。不過家陣似乎喺,供應消耗殆盡,購買力源源不絕噃!物業市場歸邊,亦引申至地代嘅歸邊,以致呢個行業,越嚟越難做。都喺果句,做好自己嘅角色,以優質嘅服務,成就交易,而唔喺用埋哂啲托價、鋤價之類,損害業界形象嘅手段。地代,喺冇責任,去成就樓市嘅升跌。

正如電腦行業,响市場歸邊之下,以品牌包裝一件零件嘅所謂主機板,自然會被淘汰。而响收窄咗嘅市場入面,再搞埋啲乜嘢,效能大比拼之類嘅新意思,亦唔會扭轉得到個大趨勢。今日,好多人將互聯網、手機 APPS 之類之類,視之為創新,視之為機遇,其實呢啲 CYBER 嘢,都只不過喺工具啫!就好似地代老大哥,中原地產,佢喺香港最大嘅地產代理,先至會有中原指數,而唔喺中原指數,令佢成為最大嘅地產代理,千祈唔好本末倒置。

客戶永遠喺人

上月底出席一個 EVENT,同某銀行主席傾得好投契。佢話,今期嘅重點,喺大搞互聯網平台,而我就表示唔太認同。無論社會,點樣發展,點樣進步,客戶,永遠喺人,唔會喺機器。搞互聯網喺重要,但呢個唔喺企業,最增值嘅部份。就好似大學生咁,以前就好威,但最到終,都只會喺人有我有,不外如是。玩成本效益,只能夠達至薄利多銷,做唔到以人為本嘅話,喺唔會有希望响市場歸邊之下跑出,莫講話要真正、同長遠咁擴展啦!

搞互聯網,最大嘅誤區,就喺神化一件工具,正如當日我評 UBER,話佢唔喺真正嘅創新。一個平台,全世界通用,即喺人人都做得到,咁你個值响邊度?因為平?要成功,就應該照顧唔同地區,唔同嘅文化、制度,配合當地嘅需要同規範,而唔喺去走捷徑、穿漏洞。都喺果句,客戶,永遠喺人,唔會喺機器。

講到走捷徑、穿漏洞,令我諗起迷你倉事件。正如我早幾段提及過,任何市場突變之前,都總會蘊釀一段時間,其間不時發出訊息。而違規,根本就喺「現在」嘅問題。所以响營運之間,特別就重大決策所面對嘅阻力,話唔定就已經喺一個好強烈嘅訊息。另一個例子,就喺細價樓爆煲論出台之後,政府開始對財務公司,作多方面嘅規管,令到財仔行業,走向歸邊。有人怪罪於湯博士,但其實,財仔嘅風險問題,中介公司嘅問題,乜唔喺响爆煲論未出之前,就已經存在果啲,「現在」嘅問題?越早肯面對現在,就越有條件响市場歸邊之下生存。

現在嘅基礎因素

好多人,唔甘心於「現在」,不惜押注於「預測」,因為佢地以為,只要心目中嘅「答案」跑出,就可以跟自己「預期」一樣,突破「現在」嘅規範。但原來,佢地最唔甘心果啲,先至喺最能夠引領佢地,成功靠邊嘅重要元素。所以點解「明燈.答案」一文,會成為呢篇正文嘅序,就喺要帶出「一個答案嘅執著」呢個普遍心態。摒棄唔到一個答案嘅執著,就唔會睇得穿「現在嘅基礎因素」,更枉論可以响市場歸邊嘅大環境之下跑出啦!

對任何一個投資者而言,自己,就喺最大嘅投資,而自己嘅個別情況,以及自己嘅週邊情況,當然就喺「現在嘅基礎因素」裡面,首要考慮嘅部份。有網友話,自住樓喺消費品,天下之大何愁無處容身喎!如果,連成就一個「家」,同紮於一個「」嘅觀念都冇,咁人生嘅值為何?自己嘅值又為何?有啲人,為押注一個對樓市嘅預期答案,連自住樓都沽埋去炒跌,結果浮沉於投機嘅波浪之中,不能自拔。記得我買第一個物業上車,就喺為咗一個「家」,而經歷金融風暴、沙士,仍然繼續增持,都喺因為對香港呢個「根」有信心。我之所以能夠就物業為基礎,成就三個十倍,絕對唔喺靠運氣就得。

近年有內地企業,响香港插緊旗,佢地以天價買入甲級物業。唔好笑人地接火棒,更加唔好「預期」人地會蝕錢沽番出嚟俾你,佢地喺睇得到連香港人自己都睇唔到嘅值。尋日湯博士,遇上一位國內知名人士之後,就話要重新評估香港嘅地產價值喎!我覺得好奇怪,作為香港人,點會唔「知道」自己嘅地方,喺一處匯聚人才同投資嘅福地?呢個一向都喺「現在嘅基礎因素」啦!使乜要個內地人,俾埋個「答案」出嚟先至睇得出?

時不與我.與時並進

任何市場嘅發展,都喺趨向歸邊。我地投資香港多年,就好似同一個戰友拍檔咁,共得患難嘅,點解唔可以共富貴?今日你拱手讓咗出去,他朝就唔好慨嘆時不與你。

時代,喺永遠向前,唔好期望一個倒退,可以俾到啲乜嘢著數你。香港人,似乎走在世界嘅前列。就喺呢一句,引發咗我寫呢篇文章嘅靈感

呢個世界,喺唔會有時不與我,只會有與時並進。
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
1. 引刀一快 2016-12-05 11:04:00
沙發
2. 打工仔 Andy 2016-12-05 11:44:39
沙發 × 2 
3. Sugar 2016-12-05 11:55:24
沙發 × 3 ^^
4. 無奈 2016-12-05 11:58:37
咁都得?
沙發X4

看得出來,很用心大作,需要先消化一下。
5. 自我陶醉 2016-12-05 12:20:49
原來珍兄的家要由金錢物質堆砌出來的,小弟同珍兄剛剛相反,我嘅家係由人組成,只要家人相處融洽,生活愉快,就係一個好的家。

如果珍兄有時間,何不抽些少時間教教我們如何可以無須預測,一買物業就能判斷物業嘅值何時會用完,這些技巧比空談更實際,最好舉些實例,讓我等見識下什麼是高層次嘛。

有時真係好唔明盲好嘅思維,有網友覺得冇樓炒,香港經濟就要崩潰,我諗世界上無幾多個經濟體會咁窩囊,唔炒樓經濟就會死,都唔知係政府嘅錯定社會嘅錯,唔怪之得引刀兄話會有愈來愈多大陸人睇唔起香港人,我係香港人都睇唔起自己。 
6. 七十後小弟 2016-12-05 12:30:51
好忙碌的星期一上午,偶爾看到珍兄出文,小弟看了一小段,就暫時把手上工作放下,看完了整遍,又看多一遍,獲益良多。

小弟也是搞科技產品的,在市場上找到了一點點空隙,請了幾十個夥計,生產销售一些電子玩具,面對來自海外及國內的激烈的競爭,越來越難經營,小弟就像茫茫大海上一隻小船上的小小船夫,間中會失去方向,身心疲累。

看到珍兄的文章,很有共鳴,也找到了一些問題思考的方向,多謝珍兄無私奉獻。
7. 長期糧尾 2016-12-05 12:36:39
沙發X5
謝分享
8. 引刀一快 2016-12-05 12:38:31
自我陶醉兄

請你留意自己嘅言論,講說話要小心D!

今朝喺隔離篇博文收到料,原來炒家蝕水會打人架!好驚呀好驚呀…… 
9. 有質素的文章 2016-12-05 13:14:32
有質素的文章真感謝!不過往往被些蒼蠅在評,真感慨!
10. 自我陶醉 2016-12-05 13:16:58
引刀兄,

我估呢單嘢唔係咁簡單,我估呢位師奶係初次學人揸鑊鏟,地代唔知同佢吹過啲咩說佢入場,先會咁激。 都係嗰句喇,輸唔起做咩要去賭。

11. Eclipse*~ 2016-12-05 13:24:56
這是一篇很有深度嘅文章。多謝分享!

12. 浪子心聲 2016-12-05 13:37:31
文章太長,閱讀有點困難,花了點時間分析,但難找到重點,不如分開幾編寫,每次寫一個重點,能增加文章可讀性。
13. To樓上,結尾是重點 2016-12-05 14:10:53
個世界,喺唔會有時不與我,只會有與時並進。
15. 2011年開始 2016-12-05 16:06:06
多謝珍兄分享,同意保持不易,上位更難
16. 大少 2016-12-05 17:13:38

記得讀書時, 張五常教授說過, 最不學無術同無出息的事, 莫過於自己寫不出文章, 卻只懂批評別人文章的人. 真的不能同意更多.

一直記著教授教訓, 從不批評其他人的大塊文章. 可惜, 論壇中卻有三數老鼠橫行.

17. 占士 2016-12-05 17:30:39


珍港兄,謝謝好文分享! 我想我應該認識您的那位工業家朋友,他也可以說是同行師兄(我們是同一個專業的),也是我非常尊敬的前輩。 學習的榜樣!



18. 引刀一快 2016-12-05 17:59:55
X大少係懂得自我批判嘅米奇老鼠。

呢鋪咁得意自己批評自己嘅?