地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:18624    回應:3
敢說亮話

茶餐廳亂話(1391)中國空軍巡台,台空軍應放棄升空

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年1月2日

  今早去到茶餐廳,台灣客人話,唔講唔知,去年共機犯台,接近1000架次,今年恐怕只會多,不會少,雖然每一次都被台空軍廣播驅離,但總有一次會擦鎗走火,就給予陸方武統藉口,情況實在令人擔心。

  老闆話,現在雙方實力懸殊,根本冇得打,最好方法就是唔打,不但唔打,甚至將防衛責任交俾中國政府,年中就可以慳返唔少錢,繼而集中攪基建,唔講台獨,就沒有武統,有乜好擔心,而事實上台灣最擔心就是冇空軍願意升空,就會變成國際笑話,台灣客人話,現在已經好似咁樣做,所以,很久沒有聽到有共機犯台的事,原來唔講就當冇發生過。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 十郎 2022-01-02 13:25:38


      升空驅趕 , 係要用錢㗎 , 唔記得詳細的 , 去年好似用左200億港紙 , 大陸用得多過佢 , 但係有銀両過佢。

2. 十郎 2022-01-02 17:30:30


     麥炳榮  --------  一葉輕舟去 , 睇下洋基仔派一隻驅逐艦去巡洋南海 , 就了解到洋基仔幾能手緊啦。

4. 十一哥 2022-01-03 10:22:11
如果菜菜子憂怨默然…放軟身段…由得阿爺竉幸、咁老表就小咗練兵演嘢嘅機會、深層蝕章係小咗一個索洋基佬高科技嘅橋樑。