地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:17883    回應:2
敢說亮話

茶餐廳亂話(1229)冇必要千祈唔好換電梯保養公司

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年10月20日

  今早去到茶餐廳,有客人呻大廈業主立案法團在去年無端端話電梯原廠保養太貴,轉換了一間雜牌嘜公司,當時業主立案法團內已經有人反對,但新選主席以及一些新業主投贊成票,隨後一年,電梯由新公司做保養,時停時行,又唔知要等幾耐才有人維修,最慘就是主席已經移民去了英國,今年再開會,決定將保養交回原廠,但原廠話有很多零件已經變了雜牌嘜,要換回原廠零件才肯保養,最後,保養費加了一大截,仲要俾幾十萬零件費,那些投贊成的人已經冇人去開會。

  客人可能不知道,除非迫不得已,千祈唔好換電梯保養公司,否則就知錯,同樣情況,那些因美國加關稅而將生產線搬了去越南的廠家,今次大鑊了,原因是越南政府採取與病毒共存,200萬工人立刻離開工廠,返回鄉下生活,導致越南工人不夠,現在那些廠家要將生產線搬回中國,面對成本上漲,很難請到熟練工人的問題,不過都冇得好講,是廠家自己做決定。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 冇幾何 2021-10-20 15:31:03
博士打理有咁多物業,第一身嘅意見實屬權威
2. 引刀一快 2021-10-21 04:40:17
如果越南人真係咁惜身,咁中國唔使怕佢喇。