地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:14151    回應:2
敢說亮話

茶餐廳亂話(1640)最有效的制裁

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年9月15日

  今早去到茶餐廳,有客人話美國太蠢,現在才開始制裁中國,唔准所有國家供應晶片給中國,如果一早實施制裁,中國又如何崛起。

  老闆話客人可能不知道,其實美國從一開始就已經制裁中國,不過所用方法不同,當時任何產品在中國生產,最關鍵的零件一定由美國供應,如果有糾紛,美國就唔會供應最關鍵零件,中國所做的其他部份立刻變成廢物,當時的制裁概念是中國必須用美國的產品,現在不同,變成美國唔准中國用美國的產品,以前是軟制裁,雖然對雙方都有利,但美國獲利不但比中國多,而且唔會畀人話制裁,現在的制裁對雙方都有傷害,短期是美國贏,長遠有機會輸,以天宮太空站為例,2011年美國唔准中國用美國太空站,今日中國亦唔准美國用天宮太空站,現在的是比較短視制裁。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. Carson 2022-09-15 14:52:12
軟件遠比硬件重要,即使中國可以做出和美國晶片相似嘅產品,但關鍵軟件,操作系統都掌握喺美國人手上,例如iOS, Android, 你唔用係得,但APP方面無論數量同質量都會爭好遠。
2. 引刀一快 2022-09-17 16:35:32
十幾廿年前,中國提出要做自己嘅PC   OS,好快就出咗隻紅旗Linux,其實就係Linux,我都用虛擬機裝過,不過好可惜,根本冇人用,曇花一現,之後就冇人再提自主研發OS。

好多嘢,係因為自己冇投入,冇打基礎,一直依賴對方所以出現呢種局面,依家要追就要加幾倍力。