地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:13303    回應:2
敢說亮話

茶餐廳亂話(1336)唔想借錢比人,應怎樣推卻

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年5月25日

  今早去到茶餐廳,有客人請教老闆,有朋友問佢借錢,客人明知是一個無底深潭,但很多朋友都借了,他唔借顯得很衰仔,老闆可不可以教他一個很體面的say no方法,客人唔想太過決絕。

  老闆話,方法遠在天邊,近在眼前,學歐盟國家就可以,因俄烏衝突,歐盟各國援助烏克蘭,在援助之餘,又要比烏克蘭知道他們的國民要節衣縮食才可以湊足小澤所需要的援助,希望小澤知難而退。

  如果有人借錢,如果唔想直接講唔借,最好就話要減少生活開支才可以有錢借比人,或者,要問其他人轉借,一般來說,大多數人會知難而退,如果借錢的朋友堅持要借,就應該堅持唔借。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. DeonLam 2022-05-25 09:08:30
我啲錢都是借回來,每月仲要還款,點借给你呢?
3. 引刀一快 2022-05-26 02:08:22
烏克蘭一破,將來歐盟嘅人唔使節衣縮食,不過要提心吊膽。