地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:12975    回應:2
敢說亮話

茶餐廳亂話(1334)不能不佩服美國人的說服力

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年5月23日

  今早去到茶餐廳,有外號一毛不拔的客人被經紀說服到買金融產品,大家都沒有表示意見,他們走後,老闆話唔怪之得不少人叫營業代表做sell屎,真係連屎都可以sell到,大家又沒有表示意見,我唔知其他人,有時我都會被人sell到買金融產品。

  我最佩服的sell屎不是一個人,而是一個國家,美國在阿富汗倉皇辭廟,但小澤仍然相信美國會出兵,現在烏克蘭打到變成爛地一塊,但芬蘭瑞典仍然要加入北約做先鋒,美國有如此能力,整個世界遲早由美國分配,至於割韭菜,剪羊毛,是各國樂於接受,否則絕不會剪完一次,割完一次又一次,中國雖然不用閉關自守,但一定要自給自足,但時代進步,現在應該叫內循環,有能力保家衞國已經足夠。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 十一哥 2022-05-23 13:54:35
洋基佬絶對唔容忍任何人對佢反叛,但就最鐘意指導教唆人哋返屋企反叛,狗仔咁搖尾乞憐或者有機會冚家富貴,不過如果攪唔掂國民…即時手起刀落劏狗保帥,咁…反叛唔效忠聽話…當然雖遠必誅冚家🍊啦!cia唔係浪得虛名嘅…
2. 引刀一快 2022-05-25 06:22:13
十一座順嫂最容忍有人對佢反叛,因為佢本身就係咁反叛忤逆,見到艱難大鬼佬就手起刀落劏蛇大保健,雖軟必啜,出墻紅杏🍑順嫂唔係浪得虛名嘅.......