地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:15405    回應:3
文亮語

寫評論文章要學周顯

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年1月29日

  今年取消哂所有年夜飯,竟然有很多客戶送盤菜到公司,我分哂俾同事,全部盤菜都很精緻,不過,大多數犯了一個錯誤,就是切雞與燒鴨放在盤菜內,其實,切雞燒鴨應該分開放,否則翻熱盤菜就會令到雞鴨太熟。

  有KOL評論盤菜,搞出一個大頭佛,其實,做評論員或者KOL,要識得隱惡揚善,就算是米子連,都只是給予獎勵,而不會懲罰,做評論員更加冇資格懲罰別人,如果唔明白,就應該多d睇吓周顯點樣寫評論文章。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 十郎 2022-01-29 18:25:59


      平菓記者害到“霸王”雞毛鴨血 , 損失用億計 , 弊在裁定是虛假消息。雪姨講真話 , 要道歉賠錢 , 未知道是否還有官非 , 哈哈哈哈哈 , 世界真有趣。她之可以成為網紅 , 就是只說真話 , 不作假  , 即是說 , 她說好的就是真好 , 好說壞的就真壞 , 所以讀者就追隨她 , 放心買她讚好的東西。


2. 引刀一快 2022-01-29 22:31:48
唔係當席嘅盤菜,雞應該用鹹雞,鴨應該用炆鴨,切雞燒鴨,神仙難“返”。
尤其切雞,預咗唔係即場食就一定唔敢紅骨,再煮煮就好難睇。
3. 自我陶醉 2022-01-30 15:28:50
報新聞要學央視,睇一度等於睇晒全部,唔洗睇晒都知噏乜,每日可以慳番好多時間。哈哈哈!