地產博客 > 文亮語 返回
瀏覽人次:14391    回應:2
文亮語

千祈唔好做調停人

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年6月25日

  昨晚與客人食飯,客人話可不可以早一點去到,他有些少嘢要吐口水,原來客人有兩個老友生意有爭拗,處於下風的一方要求客人做調停人,客人義不容辭,件事亦做妥,但最近客人收到律師信,要求他做調停人的一方話客人偏幫對方,令他蒙受損失,客人非常感慨。

  我同客人講,古語有云,不做中,不做保,不做媒人三代好,中即是中間人,調停人,調停之後,隨時會畀任何一方,甚至被雙方追究,所以,即使歐美希望中國可以做調停人,習主席遲遲不出手調停俄烏衝突,歐美又表明,即使可以調停俄烏衝突,亦不會放過中國,所以,免得過都唔好做中間人,調停人,客人話深深感受得到。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2022-06-25 13:24:00
最好梗係置身事外喇,至弊俾隻死俄佬拖咗落水呢,依家出嚟做吓嘢都好嘅,將來肢解俄羅斯,可以大條道理攞返忽,起碼以前俾俄佬監搶果啲可以攞返先喇,咪睇小果幾忽,攞返嚟中國就可以大致上自給自足,自己富裕。
2. 引刀一快 2022-06-25 13:26:59
唔知十一座順嫂,會唔會替俄佬肉赤呢?哈哈哈哈