地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:16214    回應:5
文亮言

四個港人三個堅定不移

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年3月27日

  今早在山頂跑步,見到一個移民回流的朋友,他問我點解仲未移民,香港有兩成半人想移民,我話公司有50個同事,兩成半大約12個人,但過去咁多年,我都未聽過有同事移民,反而有一個是從澳洲回流,所謂想移民,亦只不過是想吓,有幾多人可以移民真係唔知,唔通人哋想吓都唔俾。

  其實兩成半人想移民是利好消息,代表有七成半香港人堅定不移,如果報紙頭版改為四個港人三個堅定不移,估計銷量會差些少,為了銷量而嘩眾取寵亦無可厚非,不過,國際評分公司就會話既然四個港人,有一個移民,衰過烏克蘭,,4000幾萬人口的烏克蘭,難民未夠400萬,所以,將香港的快樂指數排名降至81位,與第三世界同級,又唔怪得評分公司。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 十郎 2022-03-27 11:10:00


      這樣比例不倫不類 , 不成立。

      移民要講求能力、實力 , 香港1/4人想移民 , 什至移民 , 代表香港人比較強 , 烏克蘭只有1/10人移民 , 是不能也 , 非不為也。

2. 引刀一快 2022-03-27 13:08:45
我先唔信呀,移民大灣區係未來嘅大方向,再堅定,睇見人地兩邊走咁爽,一定心思思嘅。
樓價嘅單價係十分之一,坐高鐵可以半個中國一日遊,日日四圍去,乜都食下睇下玩下,返香港就兩三個小時,唔係有疫情,大把人已經去咗喇。
3. 長俠 2022-03-27 14:26:51
以前已移民的家人,回流後面一直全部冇走,做二等公民,二等職業,香港人就是這樣奇怪,住大湾區當然好的選擇,不是疫情,我都長期穿梭兩地,享受生活。
4. 大鄉里 2022-03-27 17:06:37
這個題目令我忽然想起,
一個必會堅定留港的朋友。
他因97問題移加,约10年前回留。
之後言談間對移民非常嫌棄,常對朋友說香港甚麽都好,就算乞食都係香港好。



5. 一元 2022-03-28 08:19:26
八九十年代

!!西方最光景时代

如果那时移民,最後都要回流。那现在想移民,除非真信腦残

!!做奴才也是民主自由