地產博客 > 文亮言 返回
瀏覽人次:17297    回應:3
文亮言

瑞士也不能夠中立,烏克蘭又點可以

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2022年3月5日

  昨晚食飯時,老婆話聽台灣超級評論員賴岳謙講,只要烏克蘭答應保持中立,俄羅斯就不會侵入烏克蘭,如果唔答應,即是以後可以聯同北約對付俄羅斯,所以,俄羅斯侵入烏克蘭亦有其理據,問題是,點解烏克蘭唔可以保持中位。

  我也是賴岳謙粉絲,但我相信他現在唔會講烏克蘭點解唔可以保持中立,因為連瑞士,星架坡都不能保持中立,烏克蘭又點可以做到,我唔知道星架坡,但瑞士是有史以來第一次不保持中立,記得我們細個時睇「仙樂飄飄處處聞」,伯爵一家人攀山越嶺去到瑞士就得到安全,現在這個神話也幻滅,瑞士放棄中立,俄羅斯是最大受害者,下一個受害者就是瑞士,沒有中立身份的瑞士,基本上連一個小國都不如。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2022-03-05 12:33:49
烏克蘭保持中立係冇用嘅,如果俄羅斯可以保證自己永遠“中立”,全世界都唔使防住佢喇。

最保證唔到所作所為嘅,一定係俄羅斯。
2. 和平 2022-03-05 13:10:37
淨系保持中立梗係唔夠,自己都要有食力。蘇聯解體,令烏克蘭擁有數量比中國更多嘅核武器。系美國要求烏克蘭放棄並銷毀核武庫,當年仲提供金援比烏去銷毀核武。話萬一有事會爲烏克蘭提供核保護傘,宜家睇梨被出賣。
3. 引刀一快 2022-03-05 18:29:20
未來擁核國家最起碼升一倍。