主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
地產 政治 經濟 軍事 社會民生 管理、銷售與推廣 營商 思辯 文史哲 媒體 教育 法律
生活隨筆 旅遊 舊文新編 比較滿意的文章選集 香港的致命傷中原往事其他
瀏覽人次 : 6096    回應 : 0
功。德。言
比較滿意的文章選集(289)
王文彥
怡居地產常務董事及
中原地產創辦人
2015年8月13日

想測試您自己洞察問題的能力嗎?(2)

(原文發表於200941)

 

測試一已經完滿結束,現在要進行測試二。另一個辯論環節亦源自《領導人低頭拉車有時無可非議》,測試二將就這個環節的回應開展,詳情如下:

 

回應1:自薦2009-02-10 20:12:35

 

想知道多年來怡居有幾多間分行,是否越開越多,越做越大,有甚麼戰績,請王先生道來。

 

回應2:睇唔過眼既人2009-02-12 01:24:45

 

嘩好心王文彥有d自知之明喇.... 條友靜係識怪d員工質素差, "無可用之將,復無可用之兵", 但又唔反省下佢依個所謂高明統帥有幾不知所謂, 喂又唔見施永青黃建業佢地呻冇人才可用?中原美聯係佢地兩個帶領下越做越好越做越大, 相反怡居係擁有行內絕世武功既高明統帥英明領導下越做越細(沙田怡居由以前有幾間分鋪縮到依家得番銀禧一間!!) 如果真係好似王文彥所講"香港僱員的素質江河日下","無可用之將,復無可用之兵",咁照道理施永青黃建業都應該會遇到依個問題喇, 咁點解人地會做得咁好呀?係佢地有用人之明定係王文彥用人不明呀?係佢地足智多謀定係王文彥庸碌無能呀? 邊個至係高明統帥, 咩野至係高明統帥戰績已經講明一切!! 仲有如果唔係多得施永青, 中原點會有今日?如果王文彥仲係中原阻住地球轉, 中原只會係第二個怡居, "100間分行都不成問題", 哂氣喇!王文彥最叻咪就係做大淡友, 旺市既時候吹淡風話有危機, 到跌市既時候就走出黎耀武揚威話自己睇市幾咁準! 喂經濟既野有高有低, 佢一味吹淡一定中架!唔通大旺市既時候我地又話佢講得唔岩呀! 佢會開100間分行, 怡居唔結業已經偷笑喇!!!

 

回應3:細心人2009-02-14 12:04:59

 

上面嗰兩位睇唔過眼嘅人同埋自薦,睇嘢似乎表面啲:

 

1.         施永青、黃建業佢哋內心好可能亦呻冇人才用,祇不過佢哋唔敢學王文彥我手寫我心唧。施永青時時閙手下一啲高層無料到,但死好命上咗位,呢啲其實就係呻冇人才用。

 

2.         施永青、黃建業冇人才用嘅問題,的確無王文彥咁嚴重,因為中原、美聯大行嘅效應,比較能滙聚人才,依家啲Sales,急功近利,成日諗住樹大好遮蔭,係人都去中原、美聯嗰啲大行啦,所以唔可以簡單咁認為施永青、黃建業叻,王文彥唔叻。

 

3.         美聯喺1973年創業,中原喺1978年創業,王文彥喺2000年先至接過怡居嚟做,嗰時中美已經係數一數二各有二、三百間分行嘅大行,大家起點唔同,中原美聯喺施永青、黃建業帶領下越做越大有乜出奇,佢哋隨便增加10%分行都成二、三十間啦。自薦你哋兩個人試吓依家開始做地產發展吖,睇下十年後,你哋搞嘅公司叻,定係李澤鉅依家帶領嘅長實威。

 

4.         咩嘢時候收縮,咩嘢時候擴充,係大學問。當形勢唔好,收縮嚟保持實力係聰明,死咁撐住唔縮,甚至亂咁擴充,係死蠢。由於大家都唔清楚點解沙田怡居果陣要收縮,我哋呢啲局外人唯有諗王文彥必有佢嘅苦衷,佢依家想請見習分行經理咪係想擴充囉。過去一年,中美嘅分行,都由280300間收縮到200220間,佢哋收縮得仲勁,自薦兩個人點解唔鬧吓施永青、黃建業呢?

 

5.         中原開頭嘅14年主要係由王文彥帶領(呢點係施永青講嘅),喺佢帶領下,中原喺87年已經超越咗美聯成為淋巴溫,中原今日嘅江山係佢打番嚟嘅,佢係中原嘅開國皇帝,單係呢樣,佢已証明咗佢嘅高明。

 

6.         王文彥離開中原嗰時,中原當時係最強嘅霸主。施永青利用咗呢個基礎嚟做大做好中原,唔可以証明佢高明過王文彥。想知王、施、黃邊過更高明,最好要佢哋喺相同嘅條件下創業,睇邊個先突圍而出。

 

7.         中細行有好多局限,單係唔容易請到好啲嘅人才就攞佢哋命,因為唔夠大行爭。怡居仲未做到越開越多,越做越大,呢啲都係中細行常見嘅問題。張錦成夠強啦,咪又係玩咗三、四年就香咗。講晒,中細行都係喺唔平等唔公平嘅條件下同中美競爭,佢哋要追上嚟,認真唔容易。

 

8.         自薦同埋睇唔過眼嘅人睇嚟似大行嘅Sales,我想提醒你哋,踩中細行嚟抬高大行未必對你哋有利,依家大行猛咁裁員減佣,如果啲中細行都冧晒,有朝一日大行炒你哋,你哋仲有邊度可以投靠呀。萬一你兩個喺中原人,就仲滑稽,踩中原開國皇帝咪就係踩中原,你兩個都無面喎。

 

回應4:自薦2009-02-15 01:15:52

 

咁長安地產又點?開波個陣,中原都唔見得好大wor

 

根據細心人的邏輯,如果怡居跑出,就證明王文彥英明,如果脫腳,就係起跑點唔同,唔可以比較。

 

回應5:細心人2009-02-27 10:51:22

 

回應自薦

 

對唔住,咁遲至覆,無辦法,搵食艱難,有大deal扯,牙較戰要放埋一邊。

 

王文彥喺92年頭創立長安地產時,祇有中環寫字樓總行一間,而中原當時已有二十零間分行,長安同中原規模比較仲係蚊脾牛脾。要比較,唔止要比較量,仲要比較質,王文彥曾經提過:『到1992年初我離開中原時,中原這個地產代理界冠軍無論在公司規模和業績方面,都遠在亞軍美聯之上(約為它的1.5),論公司聲譽之卓著,架構及規章制度之完備,人才之鼎盛(中原現時的最高層當權派及當時的,幾乎是同一班底)及營銷部隊之精銳,中原當時都一時無兩,我離開時亦沒有帶走一兵一卒,整間公司完整無缺。施先生是在這個基礎上開展他對中原的管治的。』。王文彥呢個中原開國皇帝將中原做得太大太強,使到『不帶一兵一卒』就離開中原開設長安嘅佢,一開波就面對一隻自己湊大嘅攔路虎。開波兵微將寡,要趕過中原、美聯呢兩間行內數一數二同埋有長久歷史嘅公司,難度確係好高,仲未成功,唔可以就咁譴責佢渣波。

 

要判斷一間公司嘅統帥高唔高明,既要睇結果,睇佢帶領間公司做成點,係成功定失敗,又要睇過程,睇吓佢打江山過程中表現咗啲乜嘢聰明才智、雄才大略。無錯,王文彥直至夷加仲未能成功帶領長安或者怡居超越中原、美聯,呢個証明佢仲未能創造第二次奇蹟,但唔好忘記,佢已經喺78年至92年創造咗第一個大奇蹟,就係帶領中原從無到有,從小到大,從弱到強,成為行內嘅龍頭大哥。佢曾經牙刷刷咁講:『我離開中原時的92年初,中原無論是規模還是業績,均為美聯的1.5倍左右。盡管中原現時規模(以分行數目及員工人數計)92年初大許多,但美聯期間進步更速,規模至今與中原叮噹馬頭,上述多項成績且有過之(特別是盈利,可視為公司的綜合國力,此項勝幾乎可視為整體勝)。從量來說,在施先生領導下,中原這些年來有長足進步,但在質來看,中原其實是(較92年初)倒退了。』。不過你又唔怪得佢咁牙刷喎,喺帶領中原打江山果14年,佢既成功過(而且係大成功),又喺打江山嘅過程中顯示咗高明統帥應有嘅聰明才智、雄才偉略。

 

歷史上,唔係每一個高明統帥可以由頭到尾都成功。拿破崙最尾都係兵敗滑鉄盧,仲俾英國佬放逐同困死喺孤島,但無人可以否認佢係人類史上最高明嘅統帥之一。毛澤東喺大躍進同文化大革命衰修尾,但無人可以否認佢係一個少見嘅高明統帥,佢嘅軍事才能已經喺佢帶領中共奪咗國民黨江山嘅戰爭中表露晒。佢嘅軍事理論,西方軍事家夷加仲寫個服字。同樣道理,淨係開創中原同埋帶領中原成為行內第一大行呢件大事,大家已經唔可以否認王文彥係一個高明統帥,佢喺香港地產代理史上會係不朽人物之一。

 

所有想否定王文彥喺地產代理界成就嘅人,唔該你哋先舉出有邊幾個喺地產代理界成就大過佢!

 

回應6:何必苦 2009-02-27 16:06:09

 

回應細心人

 

我相信沒有人可以否定王文彥在78-92年期間14年的成就,他的成就,的而且確證明他是一位高明的統帥。

 

不過,正如勁歌金曲的情況一樣,大家是聚焦在今季或上一年的十大歌手,十多年前的十大歌手,又有誰人在意?

 

一方面我們要承認事件實在論,但另一方面,我們亦必需向前看,畢竟,現在是十七年後的2009,如果我們仍然沉溺在蔡楓華的回億中,往後的路更加難走。

 

蒙牛的故事告訴我們,當年牛根生被迫離開伊利,一樣可以創立更強大的蒙牛。

 

我給大家的問題如下:

 

1.          何必苦的看法有無失當之處?

 

2.          如有,失當之處在哪些地方?

 

有興趣參加這個測試的朋友,請在七天內來信到我的電子郵箱,我會選擇較有代表性的文章發表,以饗其他讀者。最後,我會發表自己的補充意見。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字