地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:10364    回應:3
敢說亮話
茶餐廳日誌(254)以身作則就是苦肉計
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年1月12日

一個月Hibor  0.94036

  今早去到茶餐廳,老闆話很多熟客唔相信我講司長僭建單嘢就是苦肉計,於是,老闆同他們講故事,記得幾年前我去茶餐廳的時候,生意不大好,只因為負責早市員工經常性遲到,原本六點半開始營業,很多時候八點仍未開舖,老闆話當時向我請教,我提議用苦肉計,每個早上老闆兩父子一早返工,其他員工如果不準時返工就炒了他們,自此之後,茶餐廳準時營業,出品改進,生意便蒸蒸日上,有人問老闆這算是什麼苦肉計,其實,以身作則就是苦肉計。

  大家現在見到有好多年紀很大的老闆,他們的權力亦早已下放,但是仍然一早返工,遲遲都唔願走,他們並不是有工作狂,只不過是行苦肉計,希望接手的人放多一些時間在公司,但又唔好意思提點他們,唯有以身作則。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 新人 2018-01-12 16:27:23
你老板最多早d起身, 遲d走, 可控也, 除非果度係危樓, 留耐d會死人.... 依家司長犯法, 仲要十幾年前已犯, 仲俾人懷疑用假文件呃銀行, 根本情況不可控, 我唔信揚成咁, 政府會求其罰錢補地價完左件事, 如果要幾球黎還原, 你估邊個找數? 仲有唔知有邊d茂利走去告佢tim....呢個"計"會唔會太高風險, 太貴呢?!
2. 真真薯片 2018-01-12 20:45:08
好一個以身作則, 今次律政司司長如果處理僭建, 將會係以後處理所有僭建既終極案例, 就睇下佢點做
3. 真真薯片 2018-01-13 21:50:36
可能正苦打算控制埋法院, 裁決可控, 咁苦像計咪成功囉