地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:33267    回應:21
敢說亮話
樓市不解之謎(12)樓市中,什麼人最勇猛
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月20日

  有人問我是否睇唔好樓市,否則,點解那些過往唔敢買樓的人現在都夠膽買樓,我反而唔夠膽,點解咁驚青,我話並不是睇唔好樓市,如果唔睇好,我就會賣晒所有物業,亦不是驚青,只不過是以平常心對待樓市,並不能夠以非黑即白,非升即跌的心態來看待樓市,否則,就會太累,反而睇唔到真正樓市。

  在樓市之中,最勇猛的就是打算買樓的人,在以往,他們在未有打算買樓時,所有數據都是負面,他們擔心利息趨升,失業率增加,供應過剩,但當他們準備買樓的時候,就會一改常態,變得非常勇猛,不會再提及以往擔心的事,甚至唔願意聽別人的忠告,所以,面對那些人,千祈唔好硬碰,否則連朋友都冇得做,一句量力而為就已經是極限。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 引刀一快 2016-10-20 09:12:08
事實,依家大陸好多揾幾千蚊一個月嘅人,都躍躍欲試話買樓抗通脹,有一線戶口嘅人尤甚,一線樓價同佢地家鄉樓價之間嘅巨大差距,都無礙佢地湧入樓市嘅決心同展望。

我睇怕都要學湯先生咁,講“量力而為”四個字算喇。
2. 神算 2016-10-20 10:00:28
如果是真正用家,就要喺樓市氣氛慘淡嘅時候勇猛,咁先有機會買到合理價錢單位。
3. 浪子心聲 2016-10-20 12:09:36
我認為真正「勇猛」嘅,係在個個都話唔買唔得嘅時候,而能理性分析市況,不宜入市就不買,而要買就買。

相對,在市況低迷時,如2003年沙士期間,又能理性分析市況,值得買就買,才是真「勇猛」。

湯博士03年後買了好多樓,現在樓市噴井又提醒大家風險所在,所以湯博士「最勇猛」!
4. 勇猛 2016-10-20 12:15:02
真正勇猛的係08年金融危機以來不買樓,更甚者賣出自住樓班友,佩服
5. 浪子心聲 2016-10-20 14:58:28
To 4樓:

你講僅嗰啲唔係叫「勇猛」,嗰啲只係夠「勇」啫!!

7. Marie Kwan 2016-10-21 03:10:32
宣誓一役之后之樓市狂潮

1) 好明顯現在個個議員公務員,建制又好民主本土又好都針對梁特,都絕不關心樓市爆升,不理市民上樓問題,任由樓價爆升都一定要擺明落CY面,這屆立法會那麼多激進本土,
他們只會利用議會玩獨立議題玩政治,君不見宣誓各派已玩到天昏地暗!! 難道大家還期望這班所謂議員會有空間有心處理香港樓價住屋問題? 請問以前有沒有本土+梁振英這個樓市爆升因素? 所以現在最支持CY連任一定係發展商! 又有戲睇,又發政治財!

2) 今次樓價上漲和上幾次的泡沫在政治層面是完全不同,有香港"獨特"的國情。未來四年的立法會只會更加不關心住屋問題,四年樓市升一、二倍是基本消費,因為議員們"需要"通過指責超高的樓價和失敗的房策去令廣大市民覺得(由阿爺支持嘅)香港政府有幾"無能"、"腐敗"和"不理人民死活",在這個人為嘅背景之下,泛民本土議員結論就係-----"因此"香港係有幾需要改朝換代,甚至乎自決自立。四年夠玩好多嘢,到你四年后先可以"vote them out"的時候,元朗樓已升到二、三萬一呎了!!


3) 政府賣左好多地比內房,真正捉老鼠入米倉,他們財雄勢大,在內地最識玩屯積居奇,唔貴就hold起唔賣,所以推盤一定比本地發展商慢,未來供應其實有形無實,數字一堆而已。

4) 
臨近選特首,市場炒家一致睇死梁振英乜都唔敢做,唔敢得罪地方人仕攞地,唔敢得罪百幾萬業主,唔敢得罪區議員,傑志一事可見一斑。


所以,經過宣誓一役之后,我更相信樓價會因為內鬥而更加不合理,二、三年之后,您就會覺得今日樓價其實相當便宜。
8. Don't worry be happy 2016-10-21 10:37:46
to: 7/F Marie Kwan
Please refer to the following link:

政界認同白皮書一出 消獨執法有據






9. 引刀一快 2016-10-21 12:24:53
3) 政府賣左好多地比內房,真正捉老鼠入米倉