地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:31621    回應:4
敢說亮話
樓市不解之謎(11)賣樓的人會講什麼
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月18日

  以往有很多人,尤其是那些自以為對樓市有影響力的人,當他們賣走了惟一物業之後,就會主動搵傳媒話睇淡樓市,不但睇淡,更加身體力行,將惟一自住單位都賣走,若非睇通睇透,又點會這樣做,他們咁講又身體力行,對樓市非常樂觀的人都唔敢話他們錯,最多就會話大家見解不同,有人睇好,亦有人睇淡,而事實證明,在過去幾年睇淡的人大多數損失慘重,所以,現在就算有人睇淡賣樓,都只會話因為要換樓,銀行做唔到足額按揭,所以要賣樓,並非睇淡樓市。亦有人會話,賣樓是逢三退一,在樓市暢旺時賣走手上最差單位,投資策略而已。

  有不少人睇好樓市但又要賣樓,或者應該叫被賣樓,就是那些將物業按在財務公司,逾期沒有還款的人,物業被財務公司沒收,變成銀主盤被出售,那些人就不會說什麼,甚至連罵財務公司都不會,只會苦笑,其實,若非行到最後一步,都唔會將惟一自住單位賣走,話睇淡樓市,藉口而已。