地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:29870    回應:16
敢說亮話
樓市不解之謎(10)點解夠膽高追,唔敢低接
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月17日

  近日二手樓樓價飆升,那些昔日唔睇好,甚至唱淡樓市的人,今日都轉晒軚,不但睇好樓市,而且是非常勇猛,認為樓市冇機會下跌,最低限度在短期內不會下跌,他們這樣說並不是掌握到樓市有什麼大秘密,而是人性使然,現在樓市火熱,大家都可以睇到短期內是不會下跌,就算二手樓成交量減少,但由於二手樓業主防守力強,況且大多數業主都是只得一個自住單位,非到最後一刻都唔會賣走,在供應未大幅高於需求時,樓市仍然會向上攀升,現在買樓,短期內仍然可以享受到樓價上升亢奮,所以,很多沒有需要買樓的人都夠膽高追。

  但當樓市下跌,就算有需要買樓的人都擔心樓市會繼續下跌,即買即蝕而唔敢買樓,隨時會錯失入市良機,其實,很少人能夠有運到可以撈底,亦不會很多人衰到摸頂,所以,當樓市上升,已買樓的人毋需因為樓價上升而亢奮,樓市下跌,亦毋需因為樓價下跌而失落,如果要做一位合格投資者,必須放下這兩種情緒,樓市升升跌跌如日出日落,必然會發生的事,否則,就很難成為一位合格投資者。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
2. 凝風 2016-10-17 10:36:00
博士今次講心理質素~

人就係咁,嬴就谷,輸就縮。
不懂得獨立分析,正確判決,就只能盲跟。
跟得快入、快走,可能都死唔去,跟得慢通常都提學費。

人的智慧IQ、智商EQ、逆境智商AQ,現實社會上的確分了高低,高的賺大錢,低的做平凡人或窮人。
3. 舍神 2016-10-17 11:08:01
好像寶貝