主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 28023    回應 : 24
敢說亮話
樓市不解之謎(8)Location Location Location
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年10月13日

  曾幾何時,Location Location Location 是一個非常時尚答案,當有人問,買樓最重要的因素是什麼,被問的人不用思考,立刻回答Location Location Location ,其實,這是一個阿媽係女人答案,但很奇怪,又沒有人會跟著問,什麼是Location Location Location ,所以,這個答案一直被視為地產界的金科玉律。

  在我學師的時候,亦曾經有前輩問我,買樓最重要的是什麼因素,我話要睇該物業地點,方向,以及高低,前輩冇話我錯,不過,就話毋需咁繁複,以Location Location Location 表達就可以,我本來冇心投資地產,但見到如此出名前輩對地產投資亦如此馬虎了事,於是扚起心肝,向不同前輩請教,了解投資房地產之道。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 引刀一快 2016-10-13 09:30:41
選擇多數人都會啱使嘅就一定冇壞喇。
2. winmyself 2016-10-13 11:04:35
[ 此內容只供會員閱讀 ]
3. 凝風 2016-10-13 11:34:58
To: winmyself

A,保持現狀

全世界都面對下行問題,你現況防守力好強,又不是劣質單位,小朋友仲細可以等到上中學再諗換樓,現在唔急要改變現況,儲多幾年錢,睇睇有無下一個調整Timing再入市。

現在在業主都心雄,現在叫價好進取。你要又俾DSD,睇定D諗清楚先。


利申:本人剛沽出中等質素投資物業,正在物色優質物業中~
4. LYC 2016-10-13 11:48:01
如果我係你,把握現在高沽俊瀅這些弱勢樓。
當下次調整時,借盡在灣仔買層靚樓自己住吧!
5. mikoko 2016-10-13 11:58:15
現在滙豐的股息有近7%,現價買滙豐收息是否比買樓收租勝算更高? 
真心想知,盼樓主能分析,謝謝!
6. 蕭峰 2016-10-13 12:03:45
如果選b,其實係等於預期未來樓價會跌三成,只有跌三成,先值回各種費用。

雖然我覺得依家升的好急,有下調壓力,未來是否會跌三成,同埋幾時會跌三成,都要再睇市場走勢。

咁你要做出自己判斷。
7. AH-HO 2016-10-13 12:40:15
To 2樓,
我覺得你的問題是,究竟是繼續租落去,定係買自住(及幾時買)。
從我個人角度,既然未來10年都準備在灣仔住,買總比租好。好過有機會搬來搬去。

個人認為,給家人一個安定的家,比推測中原指數升跌更重要。
你地的收入其實已經好穩陣,短期升跌對你地影響真的那麼大?

不過,最重要就是你兩公婆一定要有好好的共識。家庭和諧,做野都有動力D,揾錢都搵得有幹勁D。


8. Oscar Lam 2016-10-13 12:42:09
To: 2/f Winmyself

以下純粹個人意見:

個人一向將安居樂業放在第一位,之後才是投資。閣下已經确定未來一段相當長的時間内會在湾仔居住,建議沽出將軍澳楼並盡快購入湾仔楼。沒有人知道楼價短期升跌,但可以肯定長遠楼價上升的機會較大。更何況從投資角度來看,湾仔區的楼價前景並不比將軍澳差。
9. 打工仔 Andy 2016-10-13 13:24:22
To 2 Winmyself

如果係我, 我會等下先再買,
灣仔舊樓现價並不吸引, 租金回報得2,3%左右, 買入自用都不吸引, 原因你都知! 就小朋友上學行雙租都可以, 

你都買左兩間收租都不錯, 
Plan B 可取, 用TKO樓换港島, 我會睇下北角, 太古屋苑或西區都有好的選擇, 可以買大單位,
日後再換或放租都理想 D! 
就算自住都要好租先得, 這是我的睇法。

祝你一切顺利!
11. 凝風 2016-10-13 14:31:42
打工仔兄同我想法差不多~

會等下先再買~暫時保持現狀
始終Plan B係賭博~
儲下錢,等下先,真係到時先賣TKO,買灣仔。
目前"灣仔现價並不吸引" <===Good
就算自住都要好租先得<===Good
12. 占士 2016-10-13 14:56:06

To: winmyself

您現在的情況是一種非常典型的中產個案,因為有3辣招現在很多人都是