主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 21224    回應 : 10
敢說亮話
Thailand Walk(4)早餐飲大檸樂
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年9月24日

  昨日的行程編到密麻麻,但曼谷早上行雷兼落大雨,我心想,今次真的是Thailand Walk,本來已經塞車的曼谷,應該更加塞車,不過,在早上六時,我依然去室外游水,救生員話‘砰砰’,問我怕唔怕,我反問什麼是‘砰砰’,原來佢話行雷,我話冇有怕,行雷,小事一樁,游完水去食早餐,叫侍應小姐攞一杯咖啡,一杯暖水,點知佢攞左杯大檸樂俾我,我又唔好意思推,惟有早餐飲大檸樂。

  招待我的老友話因為中泰剛剛簽訂了高鐵協議,我老友有幾千公頃土地在總站附近,心情大靚,並且邀請我們出席昨晚的中泰交流協會晚宴,該協會本來是叫中泰台交流協會,有台灣人員參加,蔡小姐上台後,台灣被飛掉,昨晚,晚宴就變中泰港交流晚宴,泰國有一名副總理參加,其實,晚宴為名,在大家互敬之下,飲酒為實。

  老友話,有芭提雅議員想請我們食中午飯,順便參觀芭提雅,那位議員是泰國前總理他信所屬的政黨黨魁,於是立刻驅車前往,一直忙到下午五時才回曼谷參加晚宴,我問老友,幾時去參觀工廠,佢立刻WhatsApp 條link俾我,本來準備去參觀的工廠是一間豬肉乾製造廠,最大的客戶是澳門鉅記,我問老友點解鉅記唔在國內,而要到泰國生產,老友話今日早餐才話俾我知,晚宴本來很沉悶,連唱歌的樂隊亦不活潑,於是我搞氣氛,唱了一首泰文上海灘,十五分鐘後,唔好講爭住唱歌,仲有人跳舞,我們已經很攰,早點回酒店睡覺。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

1. 懶得log in 2016-09-24 09:00:36
泰文上海灘你都識,要比like
2. Tony lam 2016-09-24 09:38:59
…海鮮刀…終於解釋到、點解咁多人湧去China開廠、出咗事Thailand walk時、衹要Made in China就入哂阿爺數、韓國Note 7 蠢到唔識呢個道理、睇嚟老湯今次去泰國都係齋walk算嘞、都係埋阿爺堆着數D、有乜Thaiwalk推哂比阿爺幾着數啊!
3. 引刀一快 2016-09-24 10:35:11
契弟琳琳

戾橫折曲都冇用喇,狗嗡無用。
4. 井 2016-09-24 11:44:18
泰國多人妖
5. tonylam 2016-09-24 12:03:34
犬養井   刀妖都未好番,你又隊爆佢,人妖前人妖後,崩口人忌崩口碗嘛!
6. 向 引刀 ‧ 井 說不 2016-09-24 13:13:07

hk.on.cc/tw/bkn/cnt/news/20160924/bkntw-20160924063254639-0924_04011_001.html

6台女芭堤雅酒店內離奇失竊 疑遭落藥迷暈

THAILAND WALK PLUS 大檸樂,還是感覺香港安樂
09月24日(六)
11:52更新06:32建立
  • 泰國芭堤雅(圖)是旅遊勝地,但近日有6名台灣遊客在當地酒店內被洗劫一空。(資料圖片)

    【on.cc東網專訊】 台灣遊客在酒店內遭洗劫一空!6名台灣女遊客前晚在泰國芭堤雅酒店慶生後,翌晨醒來發現7萬多元(泰銖‧下同,約16000港元)現金竟被人偷光,最令她們大惑不解的是,賊人進門後竟然無人察覺。當地警方懷疑眾人被人下藥,目前案件仍在調查。

    據受害女子表示,當晚她與另外5名女性友人在芭堤雅一間酒店慶祝生日,惟早上8時許起床後,發現眾人的手袋均散落在地,房間一片狼籍,驚覺被人偷竊,經點算後7萬多元現金不翼而飛,身旁只遺下一張1000元(約223港元)鈔票。

    她又表示,事後與酒店人員溝通,對方態度卻非常消極,置之不理;她們更發現,原來同一間酒店,在10天內已連續發生7宗偷竊案,都是專向外國遊客下手,懷疑是酒店內的內鬼。警方亦懷疑,6人均睡得這麼熟,可能是被人落藥。

    憤怒
    5
    厭惡
    1
    很灰心
    0
    很恐懼
    21
    極驚訝
    8. Tony lam 2016-09-24 22:31:50
    呢幾十年入大陸投資做生意嘅人、衹要同官家…和而不流…、投資安全冇乜洗擔心、簽咗正規合同就冇得兒嬉、有乜示威抗議時、放就可以舖天蓋地、收就即時天下太平、即係一切政府掌控中、冇得甩轆、其他國家一示威就要走鬼、放火殺人一鑊燒清、簽哂合同開埋波都話停就停、大把例子、大陸咁大就基本未試過、生意佬最精、看在眼裡自然心安理得、呢幾十年個個湧住入大陸揾食、如果唔係雙贏、點做就到今日嘅光景。
    9. 引刀一快 2016-09-25 09:46:51
    想同向飯結盟?找數喇!
    10. Tony lam 2016-09-25 12:36:10
    神經刀    老千用局、惡嘅就直搶、你呢 ? 想扮痴用 ? 睇精神科就無妨幫下你 !

    縮喺三沙市中心繼續賣魚啦、會安全D、係廣州你咁儍、實比人招呼到腦震盪、明白!  可能就係經歷過、做就咗今日嘅儍刀咁啜核  !    

    多謝你咁攪笑、真係提神醒腦、千祈咪懶呀、呢度冇你點得?
    11. 引刀一快 2016-09-25 14:33:04
    契弟琳琳

    若果三沙有樓盤唔輪到你呢種二打六買,唔識就咪扮啜核喇。

    豪言壯語,俾人捉到喇。