地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:27369    回應:9
敢說亮話
最煩是老友問借錢
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年5月18日

  我相信很多人曾經面對被老友借錢的煩惱,如果拒借,立刻冇老友做,如果借,叫對方還清的時候亦沒有老友做,其實,有一些問別人借錢的人,他們並不是急需,只不過是睇啱一種投資產品,問人借錢投資,老實說,借錢給那些人,九成九都冇得還,如果他們賺錢,就會清還利息,本金就會拖住先,如果蝕錢,就會對債主說他投資失利,冇錢還,債主唔好彩,試問,既然一早知道有如此結局,我認為應該一早拒絕,就算冇老友做都係咁話。

  在去年,樓價屢創新高,不少年輕人除了問父母借錢買樓之外,還會問另外一些朋友借錢,美其名是上車,其實,大多數是有投機心態,今年樓價下跌,有一些問人借錢買樓的人除了冇錢還之外,還會怨恨借錢給他買樓的人,認為如果當日他們唔肯借,佢就買唔成,今日就唔會有所損失,即是話借錢俾佢買樓的人害咗佢,試問點解要借錢俾人投資。

  有人話朋友有通財之義,互相之間幫忙亦是應該,不過,問朋友借錢之前應該要考慮,他日還錢之後朋友反過來問借錢,他們會唔會借,如果唔會,就千祈唔好問人借錢,否則,一定會給別人講壞話,所以,錢銀方面,莫講是朋友,就算是兄弟都要均真,這樣做,就不會因財失義。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見