地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:26768    回應:66
敢說亮話
促銷,究竟應該加價抑或減價
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年4月10日

  我唔記得幾耐之前,有一個老友打算賣走一個物業,亦有人有興趣,在老友在開價,那人還價之後,老友見到對方沒有反應,於是自動減價,誰不知,條友見到老友減價,立刻話沒有興趣,激到我老友想喊,於是問我怎樣處理,好唔好再減價,而事實上仍然有減價空間,我話千祈唔好,如果想賣唔去,就即管減價,買家性格都幾狗,如果業主做阿崩,就變成阿崩叫狗,愈叫愈走,惟今之計,就立刻封盤話唔賣,稍後再推出市場,要價比最初的時候還要高,我估計那個當初有興趣買家依然有興趣,見到開價比以前更高,實嚇了一跳,心中亦可能後悔,點解當日業主肯減價都唔賣,不過,他仍然猶疑不決,暫時不會還價。

  兩三個星期後,我叫老友加價,今次輪到老友猶豫,佢話根本沒有人出價接近,加價又怎可能賣得出去,我叫老友信我一次,今次加價之後,反而會有更多人有興趣,包括以前出價的人,今次將會出價,而且比以前更加進取的價,我老友話咁奇怪,我的策略非常有趣,老友用有趣來形容,證明他的銷售技巧還是在起步階段。

  新樓盤的促銷,情況亦差不多,加價的成效比減價大得多,所以,新樓盤的開售價是非常重要,因為只有加價,而沒有減價空間,如果減價,反而會令人猶豫,更加會令到已買入的業主撻訂,最近減價的新樓盤就出現這個情況,所以,現在開賣新樓盤的確是考銷售主管功夫,但我始終認為,加價的吸引力比減價大得多。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 銷售 2016-04-10 10:40:02
現今賣樓,如何是好?

減價促銷賣唔出

加價後更難賣出
2. 鄧學士 2016-04-10 10:41:30
我覺得我吾係一盤人,我見啲業主加價或反價我更加會掉頭走囉,我會反感同憎恨
3. 鄧學士 2016-04-10 10:52:19
業主加價我吾還價,上年八月睇樓業主即時反廿萬價,我對該盤標簽為永久不買
4. 神算 2016-04-10 11:23:39
如果揾少量單位去射盤還可以,但將這策略用於大部份新盤單位就不管用。收大量水票,但一賣就仆直。
5. 望東樓 2016-04-10 12:22:05
我諗博士嘅策略係佢哋成棟工商大廈又或者山頂別墅係好識合。用响現今嘅一手市場未免有少少焗限性。
6. 市民 2016-04-10 12:39:35
我諗博士的老友都係同佢咁有份量的,閒閒地交易億億聲。現在賣緊的新盤又或者天橋底盤就不合適呢!
7. 自我陶醉 2016-04-10 12:57:50
神算兄

小弟認為就算收到實票都一樣冇用,落5%訂,見隔離賣平10%一樣走頭,問題在於有冇競爭,有冇人好等錢洗,而唔在於加價定減價。
8. 引刀一快 2016-04-10 13:08:58
鄧學士兄

我同你係一路人,除非有非常特殊情况,否則當面反價者唔會接受。

不過我認爲不必馬上掉頭走,佢反價你就鋤價,或者模棱兩可含糊其辭,俾D希望佢同佢玩下貓捉老鼠,總之唔好落錘又反悔就得架嘞,因爲落錘反悔就玩埋地代,變咗自己唔啱。

反正都俾佢浪費咗時間,開心下係必須嘅。
9. 引刀一快 2016-04-10 13:26:20
除非隔離屋、相連戸,否則,住宅嘅嘢,沒有最好,只有更好,一間睇唔啱咪再睇過囉,何必俾人當面反價。

大陸果邊好興玩兩種老土到爆燈嘅遊戲,第一種係傾買賣嘅時候,業主忽然接到電話有人俾多五萬十萬,或