主頁 搵樓/成交 放盤 數據公佈 地產新聞 地產博客 置業手冊 背景 / 聲明 / 聯絡我們 繁體簡體English
瀏覽人次 : 21053    回應 : 12
敢說亮話
自用業主也是高樓價的受害者
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2016年3月21日

  有一位單一物業業主話他的物業是用作自住,樓價升跌對他根本沒有影響,我話,如果是自住,又唔擔心樓價升跌,就希望樓價一文不值,當物業唔值錢,唔需要租金,做生意的人成本就可以減輕,售價自然可以降低,如果樓價高,租金貴,售價自然高昂,所以,只得一個物業業主,應該希望樓價唔值錢,情況就好似利息一樣,就算冇借錢都唔好希望加息,因為加息令成本增加,最後受害的都是消費者,那人唔明白,我話,好快就會明白。

  差餉物業估價署最近發出了最新差餉單,細價樓升幅驚人,有部份高達7%,如果那些物業用作收租,租金升,當然要多付差餉,睇唔到有任何問題,如果物業是用作自住,就無端端要交多%差餉,所以,如果只有一個單位,就應該希望物業唔値錢,雖然,好似唔見咗好多身家,但事實上少了支出,除笨有精。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。