地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:24954    回應:9
敢說亮話
唔識唱校歌的校友
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2015年10月29日

  今日下午回浸會大學參加60週年校慶記者招待會,香港有很多傳媒人都是從浸大傳理系畢業,記者會當然搞得有聲有色,新校長錢大康61歲,非常之潮,窄腳褲西裝,冇打呔,有傳媒人風範,唔怪得在記者會前酒會,我見到差不多所有副校長都冇打呔,錢校長致詞時表示,60歲在大學來說是非常年輕,現在年資最大大學超過1,100歲,英國牛津排第三,亦超過900歲,錢校長仲表示,做大學生最緊要有創意,好彩冇講我的「細價樓爆煲論」,如果浸大學生學我咁有創意,亂咁發表,咁就慘了。

  在記者會中有播放畢業學生唱校歌的短片,我有份參與,不過我唔識唱校歌,我讀浸大時的校歌不是現在的,當時導演話唔緊要,佢會搞定,今日出街,我又好似識唱,今次校慶主題,我們都是浸大的,從這個主題使我想起在2009年初,不少測量師行,評論員,經濟學家排隊講樓市,結果只得一個,就是樓價會大跌,剛巧有一本雜誌搵我寫地產評論文章,編輯睇到我第一篇稿就問點解我對地產見解與其他人不同,那些專業人士話跌,我竟然話升,係咪倒拗。我說,有些測量師,來港都未夠三個月,東南西北都未分得清楚,點樣評論樓市,那些經濟學家仲要租樓住,又點識得評論,當時,我在地產行業已經三十年,是在地產行業浸大的,當然比他們了解,2009年底,樓價大升,政府開始出招壓樓市,叫九招十二式,我相信冇人會記得。

  錢校長會在下個月到我在明報的會客室,我會準備一些刁鑽教育問題,我相信對於錢校長來說,如食蛋糕一件,因為錢校長是在教育學術的環境裏浸大的。

 
 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字