地產博客 > 敢說亮話 返回
瀏覽人次:31473    回應:34
敢說亮話
大時代之春秋戰國
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2015年8月26日

  在今年復活節過後,股票成交額二千多億,港交所的turbo引擎開動,由180元直飆到300元,我曾經亂點鴛鴦,貼中隻港交所,有雜誌稱我為新股神,搞到我去飲茶飛髮,伙頭洗頭仔就問我攞冧把,我同佢哋講,我連自己老本行都唔掂,要認輸,點夠膽講股票,那些人當然唔信,他們講,所有股票評論員,經濟師都說股市進入大時代,高成交量將會是新常態,我孤寒唔肯分享股票心得,結果是招呼都差咗,頭都冇洗得咁乾淨,最後,我同他們講,股票市場的確是進入大時代,而大時代的特點就是亂,如果唔亂就不能夠被稱為大時代,而中國歷史的大時代一定是春秋戰國時代,如果股票界人士以大時代來形容股票市場,就即是話俾各位知今次是大春秋戰國時代,簡稱大春代,其實是一個警號,它日股市大冧,股票人士可以大聲講,已經發出了警告,各位未能參透內裡玄機,仍然入市,就與人無尤。

  星期日我去飲茶,招呼又好咗,經理話多謝我,幾個月前,他們問極我都唔肯講買什麼股票,就知道有危機,全部同事都沒有買股票,逃過一劫,仲話今日免茶,吓,乜平日要俾茶錢。其實,我是汲取了教訓,我的「細價樓爆煲論」俾全城鬧爆,我叫人小心,他們就愈不心劫是他們自己的福份,與我無關。今日,有很多聽我的爆煲論而沒有買樓將我鬧爆的人,三個月後,他們的說話會絕對不同,他們當中,有人好似班酒樓伙記對我說聲多謝,我就非常開心,不過,唔講都唔緊要,唔好再鬧我就可以。

 
 
我要回應